štvrtok, 06 jún 2024 14:36

Jelšavskí hasiči uspeli v medzinárodnom programe INTERREG Doporučený

Napísal(a) G. Jakubecová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banskobystrickému samosprávnemu kraju spoločne s maďarskou Novohradskou župou, sa podarilo získať viac ako 1 milión eur z programu INTERREG na materiálno-technické vybavenie dobrovoľných hasičov. Tí tak budú lepšie pripravení zasahovať pri katastrofách, ktoré súvisia aj so zmenami klímy, ako veterné smršte, záplavy či požiare.

Dobrovoľní hasiči v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK) dostanú špecializované prívesné vozíky s vybavením pre núdzové prekrývanie striech po požiaroch či veterných smrštiach a tiež so súpravami materiálu, ktorý je potrebný na krátkodobé núdzové ubytovanie osôb po mimoriadnych udalostiach.

Banskobystrická župa s maďarskou Novohradskou župou uspela v programe INTERREG a na projekt s názvom „Zvýšenie pripravenosti maďarských a slovenských regiónov na riadenie rizík súvisiacich  s katastrofami“ získala viac ako milión eur. Za tie obstará materiálno-technické vybavenie, ktoré rozdelí medzi vybrané dobrovoľné hasičské zbory v jednotlivých okresoch oboch krajov.

V  Banskobystrickom samosprávnom kraji je aktuálne kategorizovaných 283 dobrovoľných hasičských zborov miest a obcí, ktoré majú celkovo asi 10-tisíc členov.

Dôležitosť dobrovoľného hasičstva si uvedomujú aj na druhej strane hranice, v Novohradskej župe.

Finálne zmluvy medzi Banskobystrickým samosprávnym krajom a Novohradskou župou a Krajskou organizáciou DPO SR a organizáciou Ochrana pred katastrofami Novohradskej župy sa podpísali na Mestskom úrade v Jelšave dňa 05. 06. 2024.

Na pôde mestského úradu prítomných privítal primátor MVDr. Milan Kolesár, ktorý v krátkosti oboznámil s históriou mesta, potom sa premietlo krátke video o meste.

Po podpise zmlúv sa rozprúdila diskusia medzi prítomnými, ktorí sa potom presunuli na Hasičskú zbrojnicu v Jelšave, pozreli si priestory kaštieľa Coburgovcov, zavítali do rímskokatolíckeho kostola sv. Petra a sv. Pavla a ku soche sv. Floriána.

Poďakovanie za poskytnutie priestorov patrí vedeniu Mesta Jelšava a všetkým, ktorí sprístupnili navštívené priestory.

Dúfame, že čím skôr sa budú môcť využívať zakúpené vozíky.

 

Gabriela Jakubecová

 

Čítať 161 krát Naposledy zmenené štvrtok, 06 jún 2024 20:13

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!