×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/kniznica/noc11
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/kniznica/noc11
sobota, 09 apríl 2011 23:36

Kúzelná noc s Andersenom medzi knihami v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Noc s Andersenom, podujatie na podporu čítania detí, vzniklo v roku 2000 v Knižnici B. B. Buchlovana v Uherskom Hradišti. Dátum konania bol spojený s oslavou Medzinárodného dňa detskej knihy, ktorý si pripomíname 2. apríla v deň narodenia významného dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Rozprávková noc bola teda pomenovaná na jeho počesť.
Na Slovensku je hlavným koordinátorom Spolok slovenských knihovníkov, generálny partner je Vydavateľstvo Slovart, ktoré pripravilo pre deti súťaž a 50 z nich získa kolekcie kníh, a hlavným mediálnym partnerom bolo Rádio Slovensko,

ktoré pripravilo celodenné vysielanie od rána 1. 4. 2011 do nasledujúceho rána.
Rozprávková noc v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského v Rožňave sa začala sadením stromčeka Rozprávkovníka, ktorému tri Sudičky a dvadsaťpäť malých spáčov zaprialo veľa rozprávok a zvedavých čitateľov. Išlo v poradí už o tretí stromček, ktorý pri príležitosti Noci s Andersenom deti v záhrade knižnice vysadili.
Bohatý program pokračoval divadelným predstavením, v ktorom si úlohu hercov v rozprávke Hansa Christiana Andersena O princeznej na hrášku vyskúšali samotné deti pod vedením hercov Mestského divadla Actores. Rozprávka, rovnako ako herecké výkony detí, dopadla výborne, a tak sa Andersenova noc mohla naplno rozbehnúť. Malí návštevníci sa premenili na Víly a Vikingov. Bolo pre nich nachystaných množstvo aktivít, ako napríklad  čítanie rozprávok, výroba rozprávkových šiat pre víly, pletenie čeleniek, maľovanie na tvár, príprava masiek Vikingov, servítková technika... Tesne pred polnocou sa začalo napínavé hľadanie pokladu. Samozrejme, mimo budovy knižnice. Po strastiplnej ceste nočným parkom, plnej tajných indícií, sa deti dopracovali k sladkému pokladu – Víly ho našli ukrytý v strome, Vikingovia  si ho dokonca museli vykopať.
Po návrate do priestorov knižnice únava akosi na nikoho neprichádzala. A tak sa vypĺňali rôzne kvízy, čítali sa rozprávky, bolo aj nočné „chatovanie“ s kamarátmi z iných knižníc, písali sa Nočné noviny. No aby sme upokojili aj maminy a ocinov, išlo sa aj spať. Veď karimatky, spacáky, vankúšiky i prezúvky..., no síce trošku kade-tade poodkladané okolo miesta spáčov, je vidno aj na našich fotkách. A o pokojný, hoc len krátky spánok sa starali tety knihovníčky. „Raňajky sme zabezpečili v pizérii susediacej s knižnicou,“ hovorí jedna z nich a pokračuje „deti sa síce na chvíľu prebrali, no po príchode domov každý zaľahol, vrátane nás dospelých. Veď my sme boli v strehu viac od večera, keď sme si ich prevzali od rodičov až do rána, keď si ich opäť boli vyzdvihnúť,“ dodala pracovníčka knižnice. Tohtoročná Noc s Andersenom sa opäť vydarila, opäť bola iná, veď i deti – spáči boli iné. A či sa stretneme i nabudúce? To ukáže čas... Zatiaľ vás srdečne privítame v našich priestoroch, kde v regáloch na policiach nájdete knihy s rôznou tematikou. Pre tých najmladších i najstarších.
Tatiana Bachňáková

PREŽILI NOC S ANDERSENOM V KNIŽNICI
{gallery}kultura/kniznica/noc11{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 2583 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:25

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!