sobota, 01 október 2011 00:03

Medzi významnými osobnosťami Gemera je zaradený aj Ondrej Hronec

Napísal(a) MG
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

 K významným slovenským a v zahraničí uznávaným osobnostiam sa radí aj prof. h. c. prof. Ing. Ondrej Hronec, DrSc. - vedec a pedagóg v oblasti ochrany, tvorby a ekonomiky životného prostredia, publicista a scenárista, narodený 24.2.1938 v Gočove. Pôsobil ako pedagóg a vedec na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre, na jej detašovanom pracovisku v Košiciach. Ďalej pôsobil na Univerzite veterinárneho lekárstva v Košiciach, Prešovskej univerzite v Prešove a  v súčasnosti pôsobí na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici. Patrí k zakladateľom environmentálneho vzdelávania na slovenských univerzitách. Mnoho vysokoškolských učebníc, monografií, skrípt, vedeckých a odborných

príspevkov svedčí o jeho erudovanosti a robí ho známym nielen doma, ale aj vo svete. Prispieva do vedeckých, odborných, populárnych, literárnych a náboženských časopisov.
Samostatne a v spoluautorstve  vydal publikácie: Exhaláty - pôda - vegetácia (1996), Pôdoznalectvo (1997), Trvalo udržateľný rozvoj (1999), Prírodné zdroje (2000),  Príroda Košíc (2002), Cudzorodé látky a ich riziká (2002), Ekologické základy poľnohospodárskej výroby (2003) Ekológia a ekonomika zložiek prírody a krajiny (2004), Ochrana ovzdušia a vôd (2005), Environmentálna pedológia (2005), Manažment a oceňovanie prírodných zdrojov (2010), Identifikácia zmien zložiek životného prostredia (2010). Známe sú aj jeho dokumentárne filmy z oblasti ochrany a tvorby životného prostredia, napríklad Pôda volá SOS (1985), Aj pôda môže ochorieť (1998), Zázračná rastlina (2003), Pôda v ohrození (2008), Aby človek nezničil nebesá a zem (2010). Ako publicista a scenárista sa zaoberá históriou slovenskej vedy a kultúry a jej osobnosťami. Je autorom kníh Rovnica o jednom známom (1989), Gočovské ochotnícke divadlo (1995), Starý pán (1999), Oprášené spomienky (2005), Jur Hronec z Gočova (2008), Rodáci a ja (2009), Blaženosť za lacný groš (2011). Je autorom rozhlasových literárnych a dramatických pásiem a relácií, napísal viacero televíznych scenárov. Dokumentárne filmy o Samovi Tomášikovi, Pavlovi Jozefovi Šafárikovi, Jurovi Hroncovi, Kornelovi Halátovi a Aurelovi Stodolovi odvysielala Slovenská televízia a tvoria zlatý fond STV. Založil Občianske združenie pre zachovanie pamiatky Jura Hronca a je jeho čestným predsedom. Spolu s manželkou Danielou, rodenou Faklovou, etnografkou, spisovateľkou a  publicistkou spracovali scenár múzejnej expozície pamätného domu Jura Hronca v Gočove. Bol podpredsedom sekcie protiimisnej ochrany rastlín ČSA poľnohospodárskych vied v Prahe. Je čestným profesorom Agrárnotechnickej univerzity v Minsku a riadnym členom – akademikom Medzinárodnej bieloruskej akadémie vied, nositeľom Zlatej medaily za ochranu životného prostredia, udelenej vládou Poľskej republiky. Je nositeľom medaily sv. Gorazda a mnohých iných ocenení a čestných uznaní doma i v zahraničí.

{jcomments on}  

 

Čítať 3641 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:26

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!