streda, 12 september 2018 11:08

V Rožňave otvoria výstavu Kálmán Tichy (1888 – 1968) Doporučený

Napísal(a) Mgr. Eva Lázárová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, v týchto dňoch prichádza so zaujímavou výstavou. V rámci Dní mesta Rožňava a Dní európskeho kultúrneho dedičstva bude v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave otvorená výstava s názvom Kálmán Tichy (1888 – 1968). Výstava je jedným z najväčších podujatí Roka Kálmána Tichyho v Rožňave, iniciátormi ktorého boli Občianske združenie Pre partnerské mestá Rožňavy, Banícke múzeum v Rožňave, Mesto Rožňava a Klub starých Rožňavčanov. Mesto Rožňava vyhlásilo rok 2018, kedy si pripomíname jeho dvojité výročie, za Rok Kálmána Tichyho na slávnostnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva 3. februára 2018 a zároveň udelilo Kálmánovi Tichymu titul Čestný občan Rožňavy In memoriam.

8. augusta 2018 mu samospráva mesta odhalila na budove riaditeľstva Baníckeho múzea v Rožňave pamätnú tabuľu ako významnému rodákovi a bývalému zakladateľovi a riaditeľovi múzea.

tv tabula tichy DSC 6075 1Autori výstavy sa snažili túto výnimočnú osobnosť Rožňavy predstaviť ako erudovaného výtvarníka, maliara rožňavských zákutí a vynikajúceho grafika. Napriek nútenému odlúčeniu od rodného mesta sa do Rožňavy neustále vracal a vytvoril tu mnoho pôvabných diel za využitia rôznorodých technik, ktoré si Rožňavčania obľúbili a mnohí ich vlastnia ako vzácnu pamiatku na svojho slávneho rodáka. V rámci tohto projektu, ktorý podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, je zároveň vydaný aj katalóg k výstave, ktorý zachytáva výber najvýznamnejších výtvarných diel umelca a bude k dispozícii záujemcom vo všetkých prevádzkach múzea.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 13. septembra 2018 o 15,30hod. a výstava potrvá do 20. novembra 2018.

Mgr. Eva Lázárová

Banícke múzeum v Rožňave

 

Čítať 1134 krát Naposledy zmenené štvrtok, 13 september 2018 18:37

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!