utorok, 16 október 2018 11:51

Gemerská hostina s folklórnou skupinou Hrabina z Nižnej Slanej Doporučený

Napísal(a) M. Ferenczová
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Gemerské osvetové stredisko v Rožňave pozýva priaznivcov folklórnych večerov 24. októbra 2018 na Gemerskú hostinu s folklórnou skupinou Hrabina z Nižnej Slanej, folklórnym súborom Dubina a ľudovou hubou Ondreja Hlaváča z Rožňavy. Hostiny - hody sa v dedinách konali ako pamiatka na počesť posviacky chrámov. O tradíciách aké sa zachovávali počas hostiny v hornom Gemeri, konkrétne v Nižnej Slanej, porozpráva Martin Gallík, vedúci folklórnej skupiny Hrabina. „V minulosti to bola na našich dedinách veľká udalosť. Na hostinu si každá rodina pozývala príbuzných aj zo vzdialenejšieho okolia. Okrem duchovnej stránky a hodovania na hostine nemohla chýbať zábava. Hostiny sa konali v jesenných mesiacoch, čiastočne to súviselo aj s cyklom hospodárskeho života,

2018 10 24 FV 10 11auž bolo po žatve a väčšina úrody bola pod strechou. Bolo to obdobie hojnosti a dostatku potravín, takže hostí bolo možné si patrične uctiť,“ uviedla Mária Ferenczová.

„Po Gemerskej hostine folklórny večer nekončí, pokračujeme školou tanca, v ktorej lektori Ján Vajda a Zsollt Kupec s partnerkami budú vyučovať tance z Myslavy a Bidoviec. Do tanca nám zahrá ľudová hudba Rada Kertisa z Košíc,“ ďalší program priblížila Mgr. Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. 

Vstupné: 2€

Mária Ferenczová

 

Čítať 1204 krát Naposledy zmenené utorok, 16 október 2018 14:57

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!