utorok, 14 máj 2019 12:19

Vystavujú kreslené skalpy Jána Fiťmu Doporučený

Napísal(a) Juraj Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

Mgr. Ján Fiťma (*1971) pochádza z Revúcej a hrdo sa hlási k tomu, že práve tu s pomocou učiteľa výtvarnej výchovy Vincenta Blanára objavil svoje umelecké nadanie. Dnes žije a tvorí vo Zvolene, kreslí kreslené vtipy, karikatúry významných osobností a predstaviteľov verejného života.
Prvé diela uverejňoval v tlačových periodikách ako Tele plus, Slobodný piatok, Smena, Smena na nedeľu, Pravda, Obrana, Luskáčik, neskôr aj Hospodársky denník, Svět filatelie či Kocúrkovo. V roku 1994 vytvoril grafický dizajn obálky časopisu Huncút, do ktorého zároveň prispieval.

O tri roky nato začal spoluprácu so slovenskou edíciou časopisu Playboy, kde pre rubriku „Kto je kto“ pripravoval karikatúry významných domácich i zahraničných osobností z prostredia umenia, politiky i športu.

Vystavoval na Zvolenskom zámku či v bratislavskej Mini gallery café karikatúry, ktoré sám pomenúva „Kreslené skalpy“. Pred 15 rokmi ako prvý politický karikaturista vystavil svoje diela v priestoroch slovenského parlamentu a jeho postavičky takpovediac „dobyli parlament“. Pri príležitosti konania Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji 2011 na Slovensku vytvoril pre noviny Pravda unikátne pexeso s karikatúrami hokejistov. Ako skvelý profesionálny grafik je autorom mnohých log, napríklad aj charakteristického loga Medzinárodných leteckých dní SIAF na letisku Sliač.

Ján Fiťma sa pravidelne zúčastňuje viacerých slovenských i medzinárodných kresliarskych súťaží, ako sú Medzinárodná súťaž „Piatok trinásteho“, Piešťany; Celoslovenská súťaž „Ochrana prírody v karikatúre“, Banská Štiavnica; Medzinárodná súťaž „Günter Grass“, Belgicko; Medzinárodná súťaž „O Bomburovu šabľu“, Brezno; Medzinárodná súťaž ekologických kresieb v Srbsku; Medzinárodná súťaž „Karikatúry hokejových hviezd“ v Maďarsku či bienále kresleného humoru na konkrétnu tému „Fraštacký tŕň“ v Hlohovci, kde Fiťma vlani na jeseň – spomedzi 399 prác 92 karikaturistov z 30 krajín sveta – získal 1. miesto!

Tak vidíte – ako je dobre, že sa prekreslil späť do Revúcej, kde sa učil kedysi dávno držať – najprv moč a potom ceruzku...!
Karikaturista Ján Fiťma vytvoril okolo 300 karikatúr, z ktorých 78 vystavuje teraz vo výstavnej sieni v Mestskom kultúrnom stredisku v Revúcej. Výstava potrvá do 12. júna 2019.

Juraj Genčanský
MsKS Revúca

 

Čítať 2780 krát Naposledy zmenené utorok, 14 máj 2019 12:49

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!