streda, 04 december 2019 20:04

Vernisáž "nabitá" fotografiami aj návštevníkmi Doporučený

Napísal(a) Juraj Genčanský
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

V Revúcej sme otvorili tradičnú decembrovú prehliadku najlepších záberov domácich amatérskych fotografov.

Český džezový kritik a publicista Lubomír Dorůžka raz napísal: „Kreslo, ovocie v konzerve, pitná voda a fotografia sú veľké vymoženosti civilizácie.“ Svoje tvrdenie zdôvodnil tým, že „spríjemňujú život, prispievajú k nevyhnutnej regenerácii síl, poskytujú ušľachtilú zábavu“.

Vždy, keď sa vraciam k tomuto citátu a rozmieňam si ho na drobné, znovu a znovu ho podrobujem skúške času. A predstavte si, odoláva. O tom, že pohodlné kreslo spríjemňuje život, azda nemusím presviedčať nikoho.

Ovocie v konzerve bývalo v časoch minulých osvedčenou náhradou čerstvého ovocia, predovšetkým v zimných mesiacoch. Môže ňou byť aj teraz. Bez jedla človek vydrží neuveriteľne dlho, no bez vody, najmä pitnej, už oveľa menej.

A zostáva ešte fotografia. Čas by bol bez nej ochudobnený minimálne o jeden rozmer svojho obrazu. Bola by len prítomnosť: minulosť by sa stratila v nedohľadne. V tom je prapôvodný zmysel fotografie – zastaviť čas, v zlomku sekundy mu nastaviť zrkadlo. Dozaista však môže byť aj ušľachtilou zábavou. To je bonus, ktorý dáva fotografia všetkým svojim vyznavačom navyše – k dokumentárnej a výtvarnej hodnote obrazu. Hádam takto nejako chápu fotografiu aj autori, ktorí tohto roku prispeli do výstavky REVÚCKA FOTOGRAFIA 2019.

Vernisáž výstavy v utorok 3. decembra lámala rekordy v návštevnosti. Niet sa čo čudovať, pretože svoje najlepšie fotozábery ponúkli do výstavy viac ako dve desiatky amatérskych fotografov. Nuž, celkom prirodzene, mnoho bolo tých, čo chceli využiť unikátnu príležitosť a stretnúť sa s nimi priamo pri ich obrazových výtvoroch. Autori fotografií boli vo veku od 13 do 77 rokov a podľa vlastných slov sa tejto ušľachtilej zábave venujú od 2 do 50 rokov – už tieto základné fakty sľubujú, že výstava ponúka úžasný diapazón výtvarných názorov, vkusu, tém i formálneho spracovania.

Tu sú mená všetkých vystavujúcich fotografov: Zuzana Ganajová, Alena Geršičová, Kiara Kaminská, Mariana Michalská, Romana Uhrinová, Jaroslava Vyhnalová, Peter Breznaník, Peter Coch, Maroš Detko, Dominik Doubek, Filip Hrebenda, Ľudovít Jolšvai, Emil Matejka, Marek Pelikán, Ján Poliak, Ján Pullman, Dušan Sekerka, Marcel Uhrin a žiaci výtvarného odboru ZUŠ Revúca.

V programe vernisáže vystúpil ako hosť aj vynikajúci profesionálny fotograf s európskym renomé, navyše revúcky rodák, Miqo Cash, ktorý si celú expozíciu prezrel v predstihu. Vo svojej reflexii výstavu odborne glosoval, pričom vyjadril uznanie všetkým fotografom-kolegom, povzbudil ich k ďalšej tvorbe a tým ambicióznejším pridal i niekoľko praktických rád, ako postupovať, ak by sa chceli v tejto oblasti zviditeľniť ešte viac.

Vítaným spestrením boli hudobné príspevky žiačok ZUŠ Revúca – Ľudmily Pomaj, Niny Bendulovej a Zuzany Genigovej pod pedagogickou kuratelou Mgr. Michala Šimka. (Na pravidelné kultúrne účinkovanie zuškárov na podujatiach mesta sme si už akosi zvykli... Vďaka za túto „samozrejmosť“!)

Príjemné bolo, že viacerí účastníci vernisáže odchádzali dobre naladení a s prísľubom, že sa ešte určite vrátia, aby si výstavku pozreli znovu a dôkladne i so svojimi známymi či rodinnými príbuznými. Tešíme sa! Všetci môžete prísť hocikedy v pracovných dňoch od 8. do 20. hodiny, a to až do 8. januára 2020.

Juraj Genčanský
MsKS Revúca

Foto: Peter Poboček

 

Čítať 1204 krát Naposledy zmenené streda, 04 december 2019 20:23

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!