štvrtok, 14 máj 2020 11:11

Banícke múzeum otvára svoje brány 19. mája Doporučený

Napísal(a) Róbert Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Banícke múzeum v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, s radosťou oznamuje všetkým svojim návštevníkom a záujemcom, že otvára svoje brány v utorok 19. mája 2020.
Pre širokú verejnosť sprístupňujeme areál Zážitkového centra SENTINEL na Šafárikovej č. 43, avšak s určitými obmedzeniami pri používaní niektorých interaktívnych prvkov. Okrem toho môže verejnosť navštíviť aj Historickú expozíciu – prezentačný múzejný depozitár na Šafárikovej č. 31 a Galériu Baníckeho múzea v Rožňave na Námestí baníkov č. 25. Andrássyho obrazáreň v Krásnohorskom Podhradí zatiaľ ostáva pre verejnosť zatvorená,“ povedal riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave, Pavol Lackanič.
Uvedené prevádzky budú podľa pokynov Košického samosprávneho kraja, Ústredného krízového štábu aj Hlavného hygienika SR otvorené v obmedzenom režime, čiže od utorka do piatka,

od 8:00 do 12:00 hod. Pri návšteve expozícií a výstav bude potrebné v múzeu dodržiavať vzdialenosť medzi návštevníkmi najmenej 2 metre, vstup bude možný len v rúšku a po dezinfekcii rúk. Okrem toho budú pri každom vstupe umiestnené aj prehľadné pokyny o hygienických opatreniach, ktoré je nutné pri pohybe v expozičných priestoroch dodržiavať. V múzeu sa nateraz nebudú konať žiadne organizované podujatia (prednášky, vernisáže apod.), keďže naďalej platí zákaz skupinových akcií. Všetky opatrenia budú v platnosti do odvolania.
Košický samosprávny kraj postupne uvoľňuje opatrenia, ktoré zaviedol v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. „Hromadné kultúrne akcie sme zrušili od 10. marca, kedy sme uzavreli aj všetkých 23 kultúrnych zariadení, ktorých je kraj zriaďovateľom. Ako prvé otvoria svoje brány v pondelok 18. mája župné knižnice, v utorok 19. mája sa k nim pridajú aj múzeá a galérie. Divadlá, hvezdárne a osvetové strediská zostávajú nateraz pre verejnosť zatvorené. Verím, že zodpovedným prístupom návštevníkov budeme v postupnom prebúdzaní kultúry v našom kraji pokračovať. Po týždňoch v karanténe a online kultúre si východniari zaslúžia aj zážitky priamo z kultúrnych inštitúcií,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
V kultúrnych zariadeniach dočasne nebude možné využívať audiosprievodcov, obmedzené bude aj používanie vzduchotechnických a klimatizačných zariadení. Upravené sú aj otváracie hodiny, a to na štyri denne namiesto obvyklých osem hodín. Jeden deň v týždni by mal byť vyhradený výlučne na dezinfekciu priestorov.

Róbert Šimko

Čítať 910 krát Naposledy zmenené štvrtok, 14 máj 2020 11:24

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!