utorok, 13 jún 2023 09:03

Prezentácia reštaurovanej pohrebnej prikrývky z roku 1824 v Galérii Baníckeho múzea Doporučený

Napísal(a) B. Šumská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Súčasťou zbierkového fondu Baníckeho múzea v Rožňave je aj pohrebná prikrývka čižmárskeho cechu z roku 1824. Je jedným z mála textilných predmetov zachovaných z obdobia pôsobenia cechov v Rožňave. Používala sa na prikrytie rakvy počas pohrebov členov cechu alebo ich rodinných príslušníkov.
Prikrývka je ušitá z dvoch vrstiev tkaniny – vrchnú vrstvu tvorí zamat tmavohnedej farby a spodnú vrstvu tkanina plátnovej väzby, pravdepodobne ľan zafarbený na tmavomodro. Na vrchnej strane je zobrazený kríž vytvorený aplikáciou ozdobných prámikov z kovových nití, výšivky, kovových flitrov a hodvábnej tkaniny. Pod ramenami kríža po oboch stranách sú z kovových nití a prámikov vyšité štíty so symbolmi čižmárskeho remesla – čižma, hladidlo a nôž. Po obvode je našitý ozdobný prámik a strapce. Prikrývka má dĺžku 2,2 m a šírku 1,6 m.

 

rv bm prikryvka po restaurovani aV roku 2022 bol podaný úspešný projekt na odborné ošetrenie, ktorého cieľom bolo reštaurovanie v takom rozsahu aby bolo možné predmet sprístupniť verejnosti. Odborné ošetrenie prispelo k zachovaniu umeleckej a kultúrnej hodnoty predmetu a v súčasnosti bude možné prikrývku sprístupniť verejnosti na výstavách alebo bádateľom na štúdium. Reštaurátorské práce realizovala na prelome rokov 2022 a 2023 reštaurátorka textilu Mgr. art. Barbora Figuli.

FPU logo250Projekt bol podporený Fondom na podporu umenia sumou 2000 € a spolufinancovaný z prostriedkov Košického samosprávneho kraja vo výške 750 €.

Cenný exponát múzea bol verejnosti po reštaurovaní slávnostne predstavený na vernisáži výstavy Koža a kožušina – od úžitku k luxusu. Záujemcovia ho môžu obdivovať na tejto výstave do 29. septembra 2023 v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave. -->

rv bm prikryvka Polovičné čistenie   rv bm prikryvka mikro 1   rv bm prikryvka mikro 2
 Polovičné čistenie    Prikrývka pod mikro obrazom 1     Prikrývka pod mikro obrazom 2

 

Mgr. Barbora Šumská

 

 

Čítať 355 krát Naposledy zmenené utorok, 13 jún 2023 09:44

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!