streda, 14 jún 2023 12:21

Lásky, básnici, redaktori – Gemerské a rimavskosobotské vzťahy Sándora Petőfiho Doporučený

Napísal(a) I. Kerepesi
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Lásky, básnici, redaktori – Gemerské a rimavskosobotské vzťahy Sándora Petőfiho je názov prednášky, ktorá sa 22. júna 2023 (štvrtok) o 16.30 hod. uskutoční v priestoroch Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote.  O rôznych typoch vzťahov významného romantického básnika porozpráva návštevníkom historik Štátneho archívu v Budapešti Csaba Katona. Prednáška sa viaže k výstave „Legendárne priateľstvá Petőfiho“, ktorá bola verejnosti sprístupnená 27. apríla 2023. Podujatie sa uskutoční v maďarskom jazyku.

Výstava Legendárne priateľstvá Petőfiho, ako súčasť reťazovej výstavy organizovanej v rámci podujatí k 200. výročiu narodenia významného maďarského básnika, poskytuje návštevníkom veľké množstvo zaujímavých informácií nielen o básnikovi, ale aj o jeho priateľských vzťahoch a samotnej dobe, v ktorej Sándor Petőfi žil a tvoril.

Pre publikum túžiace po ďalších vedomostiach Gemersko-malohontské múzeum pozvalo historika Štátneho archívu v Budapešti, aby v súvislosti s danou výstavou prezradil návštevníkom ďalšie zaujímavé informácie.

Csaba Katona je historikom, ktorého oblasťou výskumu sú maďarské sociálne a kultúrne dejiny 19. a 20. storočia. Je autorom viacerých kníh a mnohých vedeckých a vedecko-populárnych článkov. V roku 1998 absolvoval Filozofickú fakultu Univerzity Eötvösa Loránda v odbore história a od tohto roku až do roku 2011 pracoval v Maďarskom národnom archíve na rôznych pozíciách, pričom bol zodpovedným redaktorom Archívnej revue (Levéltári Szemle) a Archívneho vestníka (Levéltári Közlemények), členom výboru Zväzu maďarských archivárov a podpredseda Maďarskej heraldickej a genealogickej spoločnosti. V rokoch 2011 až 2022 bol vedeckým spolupracovníkom Výskumného centra humanitných vied Maďarskej akadémie vied a od roku 2013 aj komunikačným referentom Výskumného centra humanitných vied. Od roku 2022 pracuje v Štátnom archíve v Budapešti.

Csaba Katona sa vo svojej prednáške bude venovať rôznym typom vzťahov legendárneho maďarského básnika, ktorý počas svojej krátkej životnej dráhy dvakrát navštívil aj náš región, konkrétne aj Rimavskú Sobotu, dokonca jeden z jeho legendárnych priateľov, Mihály Tompa, sa v tomto meste narodil. Z prednášky sa môžeme dozvedieť, ako fungovali jeho priateľstvá, lásky alebo profesionálne, pracovné vzťahy s inými básnikmi, umelcami, redaktormi daného obdobia. Čaká nás zaujímavá cesta do minulosti s cieľom pochopiť nielen básnika, ale aj samotnú dobu.

 

Mgr. Igor Kerepesi

dokumentátor, lektor Gemersko-malohontského múzea

 

Čítať 305 krát Naposledy zmenené streda, 14 jún 2023 17:00

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!