piatok, 21 júl 2023 10:11

Múzeum ako ho nepoznáš v podobe workshopu Odfotografuj si stredovek Doporučený

Napísal(a) J. Ulický
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pri príležitosti Roku nástennej maľby Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote v mesiaci august 2023 pripravuje doplnenie podujatia Múzeum ako ho nepoznáš v podobe workshopu Odfotografuj si stredovek.
Pod múzeom si verejnosť predstaví predovšetkým objekt múzea, vystavené exponáty na výstavách a v expozíciách. Omnoho viac zbierkových predmetov je pred zrakmi verejnosti skrytých v depozitároch múzea. Verejnosti sú takmer neznáme aj mnohé odborné činnosti realizované v múzeu. Sú nimi napríklad evidencia a tvorba fotodokumentácie zbierkových predmetov.


2023 08 03 SK JPG Plagát odfotografuj si stredovekV Roku nástennej maľby (2023), vyhlásenom Banskobystrickým samosprávny krajom a Košickým samosprávnym krajom, Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote na podujatí Odfotografuj si stredovek predstaví niekoľko zaujímavých prvkov z kostolov Gemera-Malohontu (drevené plastiky svätcov z kostolov z Drienčan, Budikovian a ďalších lokalít, a drevené prvky z kazetového stropu z Kraskova) v spojení s predstavením možností fotografického pracoviska múzea. Účastníci workshopu si v pripravenom fotoateliéri vyskúšajú fotografovanie týchto prvkov pôvodne zo stredovekých kostolíkov regiónu. Vyskúšajú si rôzne formy fotografovania, fototechniku a vybavenie fotografického pracoviska múzea, ale aj niekdajšie a súčasné spôsoby evidencie zbierkových predmetov (na príklade drevených plastík a stropných kaziet), formy evidencie fotografií... V konfrontácii so súčasným vybavením fotografického pracoviska, múzeum tiež predstaví fototechniku, vybavenie a materiály, ktoré boli používané na výrobu fotografií v období fotografovania na klasický film v období druhej polovice 20. storočia. Dlhoročnou fotografkou bude vysvetlený aj proces ich vzniku Pre deti a mládež môže byť práve toto obdobie fotografovania a vzniku fotografií mimoriadne zaujímavé, takmer až „alchymistické“. A alchýmia a stredovek patria k sebe.

Termín: 8. august 2023, od 8.00 do 12.00.
Miesto konania: výstavné priestory Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote
Vstupné: 4 €
Workshop je určený pre deti vo veku 8 až 14 rokov.
Účasť je potrebné nahlásiť do 3. augusta 2023
Maximálny počet účastníkov: 14
Kontakt: , 047/5632741

 

Za GMM informuje: Mgr. Ján Ulický

 

 

 

Čítať 263 krát Naposledy zmenené piatok, 21 júl 2023 10:26

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!