utorok, 18 júl 2023 20:24

Múzeum ako ho (ne)poznáš * 3. ročník detských letných aktivít Doporučený

Napísal(a) J. Ulický
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote pripravilo 3. ročník detských letných aktivít pod názvom MÚZEUM AKO HO (NE)POZNÁŠ. Realizované boli v termíne od 10. do 14. júla 2023 od 8.00 hod. do 15.00 hod. Pozrime sa, ako táto aktivita prebiehala v spomínaných dňoch.

Programová skladba detských letných aktivít korešpondovala so skladbou zbierkových fondov múzea a tiež s koncepciou stálej expozície. Obsiahnuté boli témy z vedných odborov – prírodné vedy, archeológia, história, história umenia, etnológia, knihovníctvo. 

Pri tejto príležitosti bol deťom predstavený aj nový maskot múzea, ktorým je Egypťanka Tasherithnetiak, alebo skrátene „Taši“. Deti dostali na začiatku tričká s budovou múzea na prednej a maskotom Taši na zadnej strane.

Počas piatich dní sme sa s deťmi vybrali po stopách histórie, archeológie, prírody, umenia a ľudových tradícií regiónu Gemer-Malohont. V rezbárskej dielni sa pod vedením Majstra ľudovej umeleckej výroby Ladislava Hedvigiho naučili požívať rytý geometrický ornament, ktorým sa zdobili drevené kyjatické hračky. Navštívili sme archeologický pamätník kyjatickej kultúry v obci Kyjatice, kde si deti vyskúšali vyhľadávanie a odkrývanie improvizovaných archeologických nálezov. S biologičkou múzea sa naučili spoznávať a rozlišovať naše druhy živočíchov podľa vzhľadu, zvukových prejavov a stôp, vyrobili si plátené tašky so zvieracími stopami a laminované záložky do knižiek. 

V rámci animačného programu Som kronikár sa deti zahrali na kronikára a počas návštevy Knižnice Mateja Hrebendu sa „vžili“ do kože nevidiaceho a zoznámili sa s braillovým písmom.

V našej historickej knižnici si deti vyskúšali prácu knihovníka a objavili čaro písacieho stroja. V rámci „oživenej histórie“ k výstave Legendárne priateľstvá Petőfiho si vypočuli príhody prostého človeka o tom ako stretol básnika Petőfiho v Rimavskej Sobote. Deti si užili aj prechádzku po historických častiach mesta s výkladom. Tohtoročné letné aktivity boli venované aj Roku nástennej maľby. S deťmi sme sa vyberali po stopách stredovekých fresiek v gotických kostoloch v Kraskove, Rimavskom Brezove a Kyjaticiach. 

„Celý týždeň sa vydaril ešte lepšie ako sme si želali, deti boli skvelé a hlavne zvedavé. Zaujímali sa o všetko a hlavne sa veľa pýtali a my dúfame, že si niečo z toho zapamätajú a ich záujem o kultúru sa bude prehlbovať. Keď sme sa ich na konci pýtali, ktorý deň sa im páčil najviac, odpoveď bola jednoznačná, a to, že skvelý bol celý týždeň. Celý kolektív múzea sa teší na ďalší ročník a dúfa, že sa budeme s deťmi stretávať aj na iných akciách.“

Na záver každé dieťa dostalo certifikát o absolvovaní letných aktivít a malé sladké potešenie „múzejnú čokoládu“. 

Cieľom letných aktivít je získať priaznivcov múzea z radov mladej generácie, prehĺbiť vzťah mládeže k múzeu ako inštitúcii, k regionálnej histórii a jej hodnotám, ako aj ku kultúrnemu dedičstvu.

 

Za GMM informuje: Mgr. Ján Ulický

Čítať 285 krát Naposledy zmenené streda, 19 júl 2023 22:35

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!