streda, 25 október 2023 16:39

Rozprávanie Miroslava Janšta o stredovekých nástenných maľbách a ich reštaurovaní Doporučený

Napísal(a) J. Aláč
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Prednáška a prezentácia známeho a uznávaného reštaurátora Miroslava Janšta je určená všetkým, ktorým sa páčia stredoveké nástenné maľby nielen v Gemeri-Malohonte, a ktorých zaujímajú špecifiká ich reštaurovania, ale i práca a poslanie reštaurátora.   

Termín a čas: 26. 10. 2023 o 16.00 hod.

Miesto: Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote 

Miroslav Janšto (*1967) študoval v rokoch 1981 až 1985 na Škole umeleckého priemyslu v Kremnici, odbor reštaurovanie štukovej výzdoby. Po skončení školy v júli 1985 nastúpil ako konzervátor do Gemersko-malohontského múzea. V rokoch 1987 až 1993 študoval na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave, odbor reštaurovanie maľby. Je členom Komory reštaurátorov. Zameriava sa na reštaurovanie nástennej maľby v historických objektoch, ale reštauruje tiež obrazy na platne a na iných nosičoch.

2023 10 26 a oktober v znameni nastenenj malby SK (1)Reštaurátor Miroslav Janšto dlhodobo spolupracuje aj s Gemersko-malohontským múzeom. Je dlhoročným členom komisie pre tvorbu zbierok histórie umenia Gemersko-malohontského múzea. Viaceré z výtvarných diel v zbierkach múzea aj reštauroval. Svoje práce aj vystavoval nielen v múzeu v Rimavskej Sobote prostredníctvom výstavy: Miroslav Janšto. Príbeh reštaurovania v roku 2019. 

Miroslav Janšto reštauroval tiež stredoveké nástenné maľby v evanjelických kostoloch v Rimavskom Brezove  a v Šiveticiach. Oba tieto kostoly sú súčasťou súboru 12 kostolov Gemera-Malohontu, ktoré boli v roku 2022 vyhlásené za Európske dedičstvo, a ktorým je venovaný rok 2023 ako Rok nástennej maľby. Rok nástennej maľby bol vyhlásený Banskobystrickým samosprávnym a Košickým samosprávnym krajom.

Miroslav Janšto je dvojnásobným držiteľom Ceny Fénix –  Kultúrna pamiatka roka za obnovu a reštaurovanie národnej kultúrnej pamiatky. Za rok 2012 bola táto prestížna cena udelené za komplexné reštaurovanie stredovekého presbytéria v Evanjelickom kostole v Rimavskom Brezove. Druhú Cenu Fénix získal o tri roky neskôr, v roku 2015, za reštaurátorské práce na neologickej synagóge v Lučenci. 

 

RNDr. Ján Aláč, dokumentátor múzea

 

Čítať 260 krát Naposledy zmenené streda, 25 október 2023 16:56

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!