utorok, 31 október 2023 19:02

Plátenné vrece s potlačeným nápisom UNRRA - Predmet mesiaca november 2023

Napísal(a) I. Kerepesi
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V rámci prezentačnej aktivity Predmet mesiaca vystaví Gemersko-malohontské múzeum nezvyčajný zbierkový predmet pochádzajúci z polovice 20. storočia, z obdobia plného konfliktov a osudových historických udalostí. Je to plátenné vrece s potlačeným nápisom UNRRA CZECHOSLOVAKIA, a viaže sa  k udalostiam po ukončení 2. svetovej vojny. Tento mimoriadny predmet si budete môcť pozrieť v priestoroch stálej expozície múzea od 1. novembra do 31. novembra 2023.   

Prezentovaný zbierkový predmet, ktorý je svedkom významných historických udalostí pochádza zo 40. rokov 20. storočia, približne z obdobia medzi rokmi 1945-1947. Je to biele plátenné vrece so žltými a modrými pásikmi na boku, a na prednej strane s potlačeným nápisom NET WEIGHT 150 LBS, 62-271-1, UNRRA CZECHOSLOVAKIA. WINTER WHEAT SEED (semená zimnej pšenice). 

rs.unnra vrece H 22 964a 5892022Na zadnej strane sa nachádza logo orla, s nápisom dodávateľa FULTON SEAMLESS. Opatrená je aj nápisom EXTRA HEAVY (extra ťažké). Vrece je mierne ošúchané, so žltými fľakmi a dierami. Písmo na ňom je zoslabnuté. Je to predmet väčšieho formátu, s výškou 107 cm a so šírkou 47 cm. 

Príbeh za týmto objektom nás zavedie naspäť do chaosu po ukončení druhej svetovej vojny, do čias, keď veľká časť Európy ležala v troskách. Kým mestá stáli pred prestavbou, ľudia čakali na pomoc, aby sa dostali z chudoby a hladu. Pomocnú ruku im podala Organizácia Spojených národov a poskytla im balíčky na prežitie identické s tou našou z múzejnej zbierky. Nápis na vreci odkazuje na OSN, vtedy známu ako UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration), ktorá v ťažkých časoch pomohla Československu.

 

Mgr. Igor Kerepesi

Čítať 264 krát Naposledy zmenené utorok, 31 október 2023 19:18

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!