pondelok, 29 január 2024 19:41

Neviem kde, ale niekde tam – Autorská výstava Martiny Kleinovej v Rožňave Doporučený

Napísal(a) R. Šimko
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Detail z plagátu Martiny Kleinovej pozývajúceho na jej výstavu "Neviem kde, ale niekde tam" Detail z plagátu Martiny Kleinovej pozývajúceho na jej výstavu "Neviem kde, ale niekde tam" GOS Rožňava

Martina Kleinová je prvou výtvarníčkou z vlastných radov, ktorej Gemerské osvetové stredisko (GOS), zriaďovateľom ktorého je Košický samosprávny kraj, otvára tohoročnú autorskú výstavu s názvom „Neviem kde, ale niekde tam“. Vernisáž výstavy sa uskutoční 2. februára 2024 o 16:30 v Dome tradičnej kultúry Gemera na Betliarskej 8 v Rožňave.

„Názov výstavy odkazuje na transcendentálnu a mystickú realitu, kde je paradoxne umelý svet vnímaný ako bežná realita. Autorka nás pozýva do intímneho, magického a tajomného sveta, ktorý vytvára svojimi obrazmi. Tento kontrast medzi umelým a prirodzeným ešte zvýrazňuje úprimnú otvorenosť a výpoveď umelkyne,“ uviedla kurátorka výstavy Gabriela Görgeyová.

Martina Kleinová študovala umelecké návrhárstvo odevov a výtvarnú edukáciu, čo uplatnila v praxi ako kostýmová výtvarníčka v niekoľkých divadelných predstaveniach, ako autorka ilustrácií, pri tvorbe propagačnej grafiky, či ako lektorka školy animovaného filmu.

2024 02 02  neviem kde, ale niekde tam plagatAko aktívna výtvarníčka sa zúčastnila niekoľkých spoločných výstav počas štúdia v Banskej Bystrici, na sympóziu v Poľsku, niekoľkých ročníkov medzinárodného maliarskeho sympózia MLYN v Rožňave, samostatne vystavovala v Rožňave v roku 2020.

Vystavujúca Martina Kleinová, výtvarníčka z Rožňavy, bola donedávna zamestnankyňou GOS a aj naďalej s organizáciou spolupracuje ako lektorka a porotkyňa. Jednou z priorít Košického samosprávneho kraja je podpora a vyhľadávanie talentov prostredníctvom programu Talenty kraja. Výstava má preto ambíciu inšpirovať a povzbudiť mladých talentovaných tvorcov z regiónu k účasti v práve prebiehajúcich súťažiach vizuálneho umenia Výtvarné spektrum, AMFO, Cineama.

Nenechajte si ujsť túto fascinujúcu výstavu, kde sa stretnú svetlo, farby a hĺbka ľudskej skúsenosti. Navštíviť ju môžete do konca februára t. r.

Aktuálne informácie zo života Gemerského osvetového strediska sledujte na našej stránke www.gos.sk a na našich sociálnych sieťach, ktoré nájdete jednoducho ako @gos.roznava.

 

Róbert Šimko

 

Čítať 270 krát Naposledy zmenené utorok, 30 január 2024 17:45

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!