piatok, 01 marec 2024 13:44

Pozvanie na besedu gemerských umelcov s Janou Kušnierovou a jej žiakmi Doporučený

Napísal(a) IČ+MG+MM
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Občianske združenie Gemerskí umelci, usporiadajú 14. marca 2024 o 16.00 hod. v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave besedu s výtvarníčkou Janou Kušnierovou, kde zároveň má výstavu svojich obrazov, trvajúcou až do 29.3.2024. Beseda je jubilejnou 15. besedou, ktorú občianske združenie doteraz zorganizovalo. Počas niekoľkých desaťročí pôsobenia pani Kušnierovej v ZŠ a ZUŠ v Rožňave prešlo pod jej dohľadom množstvo talentovaných mladých ľudí, ktorí si umenie vybrali za svoje smerovanie a sú z nich v súčasnosti úspešní výtvarníci, architekti a pod. Na besede bude predstavená tiež  originálna výtvarná tvorba jej skvelej žiačky Janky Valkovej zo Štítnika a rovnako aj ďalšia z jej žiakov Kristína Pakesová, ktorá vyštudovala filozofiu a dejiny umenia, v súčasnosti pôsobí ako kurátorka výstav výtvarného umenia v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave. Podujatie bude hudbou a spevom sprevádzať Jaroslav Boldiš z Plešivca.

2024 03 14 Kusnierova beseda BanmuzMgr. Jana Kušnierová sa narodila v Betliari v učiteľskej rodine. Kladný vzťah rodičov k umeniu sa prejavil aj u nej. Ako dieťa sa učila kresliť a maľovať u školenej výtvarníčky, Bratislavčanky, žijúcej v Betliari, Margaréty Csiskovej. Pod jej vedením sa jej celoživotnou témou stal betliarsky park. Po skončení rožňavského gymnázia študovala na Pedagogickej fakulte UPJŠ v Prešove, odbor výtvarná výchova. Po skončení vysokej školy pracovala vo vtedajšom Dome pionierov a mládeže ako vedúca kultúrno-umeleckej činnosti a sústredila sa hlavne na výtvarnú oblasť. Podarilo sa jej výrazne pozdvihnúť úroveň výtvarnej výchovy na školách. Neskôr pôsobila na Základnej škole na Zlatej ulici v Rožňave i na rožňavskom gymnáziu, až napokon zakotvila až do dôchodku v rožňavskej Základnej umeleckej škole. Tu mohla najviac uplatniť svoje výtvarné a pedagogické schopnosti. Svedčí o tom aj množstvo jej úspešných absolventov.

Prvou autorskou výstavou Jany Kušnierovej bol Prierez tvorbou (1994) v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave, nasledovali výstavy: Jeseň v betliarskom parku (1996) vo výstavných priestoroch Múzea Betliar, Výber z tvorby (2001) v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave, Veduty Rožňavy (2009) v Gemerskom osvetovom stredisku v Rožňave, Poézia vody (2010) a V znamení strelca (2011) v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave, Z rodného kraja (2017) v Kultúrnom dome v Betliari a v Gemerskom osvetovom stredisku v Rožňave, Špachtľou a štetcom (2019) a Dozrievanie (2024) v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave. Okrem toho sa zúčastňovala spoločných výstav v Rožňave i v Košiciach.

Za mimoriadne úspechy v oblasti výtvarného umenia a za šírenie dobrého mena mesta Rožňava doma i v zahraničí bola v roku 2022 ocenená Cenou mesta Rožňavy.

Na besedu a prehliadku jej obrazov srdečne pozývame.

 

IČ+MG+MM 

 

Čítať 490 krát Naposledy zmenené sobota, 30 marec 2024 13:51

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!