štvrtok, 23 máj 2024 15:58

V Baníckom múzeu v Rožňave prezentujú zreštaurovanú pohrebnú prikrývku garbiarskeho cechu z 19. storočia Doporučený

Napísal(a) B. Šumská
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V roku 2022 bol podaný projekt na odborné ošetrenie cechových pohrebných prikrývok zo zbierok Baníckeho múzea v Rožňave. Ide o jedny z mála textilných predmetov, ktoré sa zachovali z obdobia pôsobenia cechov v Rožňave. Používali sa na prikrytie rakvy počas pohrebov členov cechu alebo ich rodinných príslušníkov. V roku 2023 sa úspešne podarilo zreštaurovať jednu z prikrývok, ktorá patrila čižmárskemu cechu, s datovaním 1824.
V ošetrovaní zbierkových predmetov pokračujeme a úspešne bol podporený aj projekt reštaurovania druhej prikrývky, ktorá patrila cechu garbiarov. Prikrývka je vyhotovená z čierneho zamatu, podšitá hrubšou ľanovou tkaninou, jej dĺžka je 2,5 m a šírka 1,6 m. Na vrchnej strane je zobrazený kríž vytvorený aplikáciou ozdobných prámikov a hodvábnej látky. Po stranách kríža je výšivka z kovových nití a flitrov, znázorňujúca cechové znaky – kaďa na namáčanie kože a dva prekrížené garbiarske nože. 


Výšivka je doplnená nápismi: BÖTI TZ : SZ, ANO 1795 12 MAR. Po celom obvode prikrývky je našitý ozdobný prámik a strapce.

Stav predmetu si vyžadoval odborné ošetrenie a zabezpečenie vhodného skladovania, aby sa predišlo poškodeniu a degradácii a predmet sa podarilo čo najlepšie zachovať. Základným cieľom reštaurovania bolo stabilizovať textilný materiál a prinavrátiť predmetu jeho pôvodnú formu odstránením nevhodných zásahov, ktoré časť predmetu deformovali. Poškodenia základného materiálu boli fixované a zabránilo sa ich ďalšej degradácii a poškodeniu. Odborne ošetrila reštaurátorka textilu Mgr. art. Barbora Figuli, čo prispelo k zachovaniu umeleckej a kultúrnej hodnoty predmetu a umožnilo jeho vhodnejšie skladovanie a prezentáciu.

Pohrebná prikrývka bola verejnosti prezentovaná 18. mája 2024 počas Noci múzeí a galérii. V priestoroch Historickej expozície Baníckeho múzea v Rožňave si ju návštevníci môžu pozrieť do 5. júla 2024.

Odborné ošetrenie podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

 

Mgr. Barbora Šumská, Banícke múzeum v Rožňave

 

 

Čítať 134 krát Naposledy zmenené piatok, 24 máj 2024 21:41

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!