streda, 12 jún 2024 16:15

Európske dni archeológie 2024 v Rimavskej Sobote Doporučený

Napísal(a) A. Botoš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemersko–malohontské múzeum v Rimavskej Sobote sa v dňoch 14. a 16.júna 2024 pripojí k podujatiu s názvom Európske dni archeológie, ktoré sa konajú pod záštitou Ministerstva kultúry Francúzskej republiky.
Európske dni archeológie sú prezentáciou archeológie a archeologického bádania. Každý rok archeologické inštitúcie a organizácie v mnohých krajinách sveta ponúkajú na archeológiu zamerané programy a aktivity pre návštevníkov rôzneho veku a záujmov.
K podujatiu Európskych dni archeológie 2024 sa tradične pripája aj Gemersko–malohontské múzeum. Múzeum dňa 14. júna 2024 o 10:00 hodine pre školské skupiny a dňa 16. júna 2024 o 14:00 hodine pre verejnosť organizuje podujatie s názvom Archeopotulky Rimavskou Sobotou.


Účastníci podujatia v sprievode archeológa múzea PhDr. Alexandra Botoša sa vydajú na prechádzku po širšom historickom jadre mesta Rimavská Sobota, kde im sprievodca predstaví miesta objavenia najvýznamnejších archeologických nálezov. Návštevník sa môže dozvedieť, kde boli v Rimavskej Sobote objavené depoty (poklady) bronzových predmetov, kde sa v dobe bronzovej rozprestierala osada, kde obyvatelia tejto osady žiarovým spôsobom pochovávali svojich mŕtvych, kde sú počiatky formovania sa historického jadra mesta s najstarším kostolom alebo podľa čoho a kedy dostala Rimavská Sobota svoje pomenovanie.
Na jednotlivých stanovištiach prechádzky budú návštevníkom predstavené aj jednotlivé archeologické nálezy, ktoré boli na danom mieste objavené.
Cieľom podujatia je propagácia a popularizácia archeológie a archeologického bádania v regióne Gemer–Malohont, ktorý je mimoriadne bohatý na archeologické kultúrne dedičstvo.

 

Alexander Botoš (archeológ Gemersko-malohontského múzea)

Čítať 84 krát Naposledy zmenené streda, 12 jún 2024 17:09

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!