streda, 26 jún 2024 00:10

Múzejné leto Doporučený

Napísal(a) S. Tóth
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
Múzejné leto Múzejné leto ST

V Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote si návštevníci môžu aktuálne okrem skutočne bohatej stálej expozície pozrieť aj tri dočasné výstavy. Jednou z nich je výstava sprístupnená 9. mája 2024 s názov Cesta okolo sveta za 80 dní. Slávni cestovatelia, exotické zbierky. V zbierkach Gemersko-malohontského múzea sa vďaka založeniu inštitúcie v roku 1882 nachádza súbor 465 zbierkových predmetov z mimoeurópskych, tzv. exotických oblastí. Cestovatelia, zberatelia a múzejníci generácií z druhej polovice 19. storočia a z prelomu 19. a 20. storočia sa podľa trendov danej doby zameriavali nielen na zbieranie predmetov nájdených a typických pre región, Gemersko-malohontskú župu alebo Uhorsko, ale aj na dokumentáciu zaujímavých predmetov, ktoré sa dostali do župy predovšetkým z dôvodu ich vzácnosti a exotickosti. Táto výstava sa zameriava na prezentáciu 36 rôznych exotických artefaktov zo zbierok Gemersko-malohontského múzea, ktoré sa zachovali pre potomkov z obdobia rokov 1850 až 1950. Vzácne a cenné pamiatky pokrývajú široké spektrum území od Severnej a Južnej Ameriky, cez Afriku, Áziu až po Oceániu.

Túto exotickú atmosféru sme chceli navodiť našim návštevníkom prostredníctvom podujatia, ktorý nesie názov  Múzejné leto. Podujatie Múzejné leto sa v priestoroch múzea uskutoční vo štvrtok 27. júna 2024. V doobedňajších hodinách sme si pre študentov pripravili dve odborné prednášky, ktoré sa týkajú tejto tematiky. S názvom Cudzokrajné, ale naše! sa uskutoční prednáška biologičky múzea RNDr. Moniky Gálffyovej o exotických prírodovedných predmetoch múzea. Vo svojej odbornej prednáške s názvom Moje cesty vo Východnej Indii bude hovoriť náš historik Mgr. Igor Kerepesi o cestách Emanuela Andrássyho. V popoludňajších hodinách, presnejšie o 15:00 hodine pozývame všetkých záujemcov na kaligrafický workshop v arabčine s MUDr. Mirom Obaidom, kde sa budú vyrábať originálne arabské pohľadnice. Hlavným programom podujatia bude o 16:30 hodine vystúpenie tanečného divadla Sivasakti Kalánanda, pod vedením riaditeľky a zakladateľky Panni Somi. Panni Somi je indologička, tanečníčka bharatanatyamu a choreografka, ktorá vyštudovala indológiu na ELTE so špecializáciou na indické divadlo, tanec a dejiny drámy. Indickým tancom sa venuje celý svoj život, tanečné divadlo oslávilo v roku 2024 17. výročie svojho založenia.

Na Múzejné leto Gemersko-malohontského múzea Vás všetkých srdečne pozývame, je to jedinečná šanca zažiť a vidieť niečo, čo sa v našom mestečku len tak nevidí.

Mgr. Szilvia Tóth, PR manažérka

Čítať 43 krát Naposledy zmenené streda, 26 jún 2024 00:16

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!