×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/kniznica/noc11/gp/12
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/kniznica/noc11/gp/12
pondelok, 23 september 2013 17:55

Dali sme druhú šancu knihám ...a pokračujeme

Napísal(a) Tatjana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave – reportáž) - Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja, v spolupráci s mestom Rožňava v rámci osláv Dní mesta Rožňava 2013, ktorých bol aj Rožňavský jarmok, sa zapojila svojimi aktivitami nielen na Námestí baníkov, ale aj vo svojich priestoroch na Lipovej ul. Knižnica je regionálnou, kultúrnou, informačnou a vzdelávacou inštitúciou. Získava, spracováva, uchováva, ochraňuje a sprístupňuje univerzálny knižničný fond a poskytuje knižnično-informačné služby individuálnym aj kolektívnym používateľom.

Získavanie pozitívneho vzťahu ku knihám nebýva vecou náhody. Pôsobí tu množstvo faktorov, ktoré v konečnom dôsledku sa dajú ovplyvniť. Už v detskom veku môžeme u malého jedinca vytvoriť pozitívny vzťah ku knihám. Svet je veľmi zložitý a knihy majú svoju silnú moc. Preto sme sa rozhodli počas Rožňavského jarmoku 12. a 13. septembra 2013 prísť bližšie k čitateľom, resp. náhodným okoloidúcim s knihami. Ponúkli sme záujemcom rôzne tituly

prostredníctvom burzy, čo znamená, že dali sme druhú šancu starším knihám. Prezentáciu aktivít knižnice sme nazvali „Mobilná knižnica a burza kníh – bibliostánok“. Pri novom „malom pódiu“ na Námestí baníkov sa pristavilo množstvo zvedavcov. K dispozícii mali nielen knihy, ale aj možnosť zapísať sa za čitateľa knižnice, či obnoviť si členstvo priamo v atmosfére jarmoku. Záujemcovia sa mohli dozvedieť a priamo na mieste si vyskúšať v našom notebooku vyhľadávanie kníh, ktoré sú dostupné prostredníctvom burzy, vyhľadávanie kníh cez katalóg Carmen (nakoľko sme od apríla prešli na nový knižničný program a zmenil sa aj katalóg), prístup do databázy EBSCO, či prístup do svojho čitateľského konta.

Do programu Dní mesta Rožňava sme sa zapojili aj podujatím pre stredoškolákov, ktoré sme realizovali v priestoroch knižnice. Na otvorení sa zúčastnili aj predstavitelia mesta – primátor mesta Rožňava Pavol Burdiga, prednostka MÚ Erika Mihaliková a zástupca poslancov MZ Ján Lach. Podujatie s názvom „Krajina fjordov a trolov“ bolo pripravené pracovníčkami oddelenia beletrie a náučnej literatúry. Súhra týchto dvoch oddelení bola daná do jedného celku v podobe prezentácie o severskej krajine Nórsko a nórskej literatúry. V roku 2009 mesto Rožňava podpísalo Memorandum o spolupráci s mestami Trogstad a Skiptvet. Prítomní študenti sa dozvedeli všeobecné informácie o krajine, o kráľovskej rodine, o historických počiatkoch nórskej literatúry, spisovateľoch, učencoch a zberateľoch nórskeho folklóru. Nórsko je krajina, ktorá kladie veľký dôraz na svoje kultúrne dedičstvo a vynikajúco ho podporuje. Vidieť tu veľký rozkvet kultúry, ako aj vznik nových umeleckých diel vo všetkých oblastiach. Účastníci podujatia sa dozvedeli o najväčších svetových úspechoch nórskej literatúry a humanistických myšlienkach v literárnych dielach. Spomenuli sa aj nositelia Nobelovej ceny za literatúru. V neposlednom rade sa dozvedeli čo-to aj o škriatkoch, ktorí sa volajú trolovia. Množstvo fotografií a sprievodné slovo na záver ukončila ukážka piesne, ktorá pred pár rokmi vyhrala v hudobnej súťaži Eurovízie.
Ak som v úvode spomenula, že knihy majú svoju veľkú moc, určite mi dáte za pravdu. Počnúc literatúrou detskou, cez beletriu pre dospelých a končiac odbornou literatúrou rôzneho charakteru. Krátkym zhrnutím aktivít knižnice som chcela dať do pozornosti rozsah činnosti, ktorá nespočíva len v tom, že od čitateľov preberáme alebo vydávame knihy, ktoré sú k dispozícii. Chcem poukázať na to, že je tu ešte množstvo iných aktivít, ktoré bežný, či náhodný návštevník tejto inštitúcie nevidí. Veď aj burza, ktorá bola ponúknutá na jarmoku, predchádzala dlhodobej príprave, ako je revízia celého knižničného fondu, evidencia každej knihy, nehovoriac o prenášaní množstva plných a ťažkých krabíc zo skladových priestorov z budovy a späť.
Aktivity našej organizácie ste si mohli pozrieť aj prostredníctvom fotografií významných osobností kultúrneho a spoločenského života, ktoré navštívili knižnicu. Tým „to“ ale určite nekončí. Burza kníh pokračuje i naďalej a to v priestoroch knižnice. Práve v čase písania týchto riadkov knihovníci pracujú ako včeličky, v nohách majú desiatky schodov a v rukách únavu od premiestňovania a hlavne dopĺňania stoviek kníh, ktoré si môžete nájsť aj prostredníctvom „burzového“ katalógu cez internet – www.kniznica-rv.sk A pokračujeme aj pri organizovaní podujatí, ako pre deti, tak i pre dospelých. Stojí to síce množstvo času a úsilia, ale robíme to s elánom, nadšením a robíme to pre vás. Aj to jedna z činností práce knihovníka.
Ak vás budeme stretávať v priestoroch knižnice, vieme, že naša práca nevyšla nazmar. Tešíme sa na vás i na vaše podnety a návrhy.
Tatjana Bachňáková

 

Čítať 2087 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:12

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!