piatok, 09 máj 2014 18:25

Desiaty ročník Noci múzeí v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote

Napísal(a) Elena Lindisová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rs letak-plagat1aDesiaty ročník Noci múzeí v Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote privíta svojich priaznivcov v nočnej atmosfére po slávnostnom otvorení dňa 17. mája 2014 o 18.00 hod. Rok 2014 sa nesie v znamení 100. výročia vypuknutia I. svetovej vojny, na čo je zameraná jedna z aktuálnych výstav pod názvom Veľká vojna. Rimavská Sobota v čase I. svetovej vojny. Návštevníkom predstavíme zaujímavý objav roka 2014 – vzácny zbierkový predmet, ktorého súčasťou je rozmerné vajce najväčšieho nelietajúceho vtáka (vurona obrieho), žijúceho do 17. storočia na Madagaskare. Pripravené sú aj stretnutia s významnými osobnosťami regiónu Gemera-Malohontu, literárna súťaž pre deti, či ochutnávka pečeného prasaťa. 
V rámci výzvy parížskych múzeí sa Gemersko-malohontské múzeum predstaví prehliadkami expozícií a aktuálnych výstav: 
1. Veľká vojna. Rimavská Sobota v čase I. svetovej vojny (1914-2014)
2. Rožňavské cechy
3. Z fotoarchívu múzea 
4. Autorská výstava maliara Štefana Koósa: Pred dokončením. Návštevníci sa okrem toho stretnú so zaujímavými osobnosťami regiónu, a to s keramičkou Dankou Bakšovou, či pri besede so spisovateľkou Evou Wilson.

Fantáziu a tvorivosť budú môcť deti použiť, ak sa zapoja do literárnej súťaže so zaujímavou témou „Ako išlo vajce na vandrovku“. Pripravené je tiež netradičné pečenie prasaťa s ochutnávkou. Nebude chýbať ani stánok so sladkosťami. Vstupné je 0,50 € na osobu, deti do 6 rokov majú voľný vstup. Podujatie Noc múzeí je už po 10-krát príležitosťou pre múzeá sprístupniť výstavné priestory návštevníkovi v netradičnom čase a byť tak na chvíľu virtuálne spojené s ďalšími cca 3 000 múzeami Európy. Realizované je pod patronátom Rady Európy s cieľom prezentovať kultúrne dedičstvo, význam jeho záchrany pri výmene a pri šírení informácií o kultúrnej rozmanitosti jednotlivých krajín a regiónov Európy. Zároveň je ponukou pre neformálne vzdelávanie a oddych. Aktivity nášho múzea počas tohto večera sú orientované na také činnosti, ktoré sú inokedy verejnosti ukryté.

Elena Lindisová

 

Čítať 2640 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:12

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!