sobota, 01 október 2011 13:01

Falzifikát bronzového meča z Rimavskej Soboty medzi muzeálnymi zbierkami Doporučený

Napísal(a) Alexander Botoš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V zbierkach Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote je od roku 1939 uložený zaujímavý zbierkový predmet, ktorého pôvod je zahalený rúškom tajomstva. Významný univerzitný profesor archeológie na univerzite v Budapešti -  Ferencz Tompa - dňa 22. mája v roku 1939 daroval do zbierok nášho múzea bronzový meč s čiaškovitou rukoväťou, údajne pochádzajúci z Rimavskej Soboty. Už v tomto období  F. Tompa rozpoznal, že meč je falzifikátom.
V 80. rokoch minulého storočia bola vykonaná aj exaktná analýza meča, ktorá zistila, že vo výplni rukoväte boli zistené zrnká cementu, patina meča nebola dosiahnutá prirodzenou oxidáciou medi, ale jednoduchým natretím

zelenou farbou. Samotný meč nebol zhotovený  z bronzu (zliatina medi a cínu), ale z mosadze (zliatina medi a zinku). Výroba mosadze bola pre pravekých kovolejárov v dobe bronzovej neznáma.
Je zaujímavé, že meč musel vyhotoviť niekto, kto disponoval dobrými vedomosťami a znalosťami o typológii bronzových mečov, pretože čepeľ aj čiaškovitá rukoväť meča je veľmi blízka originálnym bronzovým mečom.
Nezodpovedanou otázkou   zostáva, kto a za akým účelom tento meč vyhotovil. Chcel snáď niekto falšovať dejiny, alebo sa chcel len obohatiť nelegálnym spôsobom? Žiaľ, na túto otázku už odpoveď nezistíme. V každom prípade v zbierkach nášho múzea je zachovaný netradičný zbierkový predmet s pozoruhodnou históriou.
Alexander Botoš,
archeológ GMM
{jcomments on}

Čítať 2024 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:15

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!