×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/klenovec/rontouka11
JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/folklor/vlachovo/stromis
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/klenovec/rontouka11
There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/folklor/vlachovo/stromis
pondelok, 27 jún 2011 14:21

Folklórne slávnosti v Klenovci ponúkli aj tohto roku pútavý a bohatý program Doporučený

Napísal(a) Mediálny dvor Klenovskej rontouky
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Z troch dolín... Pod týmto názvom sa niesol úvodný program 33. ročníka Gemersko-malohontských folklórnych slávností Klenovská rontouka vo štvrtok 23. júna 2011. Program naživo vysielalo Rádio Regina v rámci „Folkórneho leta s Rádiom Regina“. Moderovala ho Gabriela Tomajková. Sviatok folklóru v obci pod Veprom slávnostne otvorila zvučka Gemersko-malohontských slávností „Vrchárska nálada“. V programe sa predstavili vynikajúci speváci, spevácke skupiny, klenovskí heligonkári, fujaristi a ľudové hudby. Na úvod zaspievala mužská spevácka skupina a ľudová hudba folklórneho súboru Vepor z Klenovca. Ako sa vyjadrila Stanislava Zvarová, riaditeľka festivalu, kultúra v tomto

regióne je rôznorodá, čo sa podpísalo pod krásu tunajších piesní a tancov. So svojím umením sa predstavila aj ženská spevácka skupina súboru Vepor, ďalej vystúpil súbor Kokavan z Kokavy nad Rimavicou a ľudová hudba Kokava pod vedením Ondreja Radiča. Súbor minulý rok oslávil svoje 40. výročie. Predstavili sa tu aj kokavskí fujaristi s fujarami, ktoré si sami vyrobili. Diváci si vypočuli aj piesne z repertoáru klenovských heligonkárov. Folklór a ľudové umenie nestratil svoje čaro ani pre mladú generáciu. Dôkazom toho boli vystúpenia Lucie Zvarovej z Klenovca a Soni Ňuňukovej z Kokavy nad Rimavicou. Tanečný a hudobný folklór Gemera a Malohontu je naozaj rozmanitý. Do súčasnosti sa zachovali aj obradové, roľnícke a pastierske piesne, s ktorými sa predstavila mužská a ženská skupina súboru Sinec z Hnúšte. V ďalšej časti programu uviedli do života CD pod názvom Z troch dolín. Obsahuje to najkrajšie z piesní a tancov tohto regiónu, piesne súborov Kokavan z Kokavy nad Rimavicou, Sinec z Hnúšte a Vepor z Klenovca. „Nech zablúdi aj do cudziny, len nech sa nám vráti domov...," popriala CD-čku Oľga Maciaková, predsedníčka OZ MAS Malohont a zároveň prednostka Mestského úradu v Hnúšti. Krstná mama CD Darina Kišáková, riaditeľka Gemersko-malohontského osvetového strediska v Rimavskej Sobote, zaželala CD-čku "...do roka súrodenca a do mesiaca jeho druhé vydanie.“ Na záver programu moderátorka Gabriela Tomajková pozvala všetkých na ďalšie programy folklórnych slávností v Klenovci. 

Klenovská rontouka – piatok 24.6.2011 

Folklórne slávnosti v Klenovci ponúkli pútavý a bohatý program. Začal sa Pozývačkami folklórnych súborov v Hnúšti, v Rimavskej Sobote a v Klenovci. Záujemcov o tradičnú ľudovú výrobu prilákal jarmok remesiel a svoje brány otvorili aj dvory tradičných remesiel, hudby a gastronomických špecialít. Súčasťou folklórneho sviatku bolo aj otvorenie výstavy venovanej tradícii súkenníctva a gubárstva v Klenovci. O tom, že folklór Gemera a Malohontu má svojich pokračovateľov a len tak ľahko nezanikne, svedčí aj množstvo detských folklórnych súborov, ktoré v regióne pôsobia. V rámci programu „Detský čarokruh“ sa predstavili detské folklórne súbory z Tisovca, Rimavskej Soboty, Hnúšte a Klenovca. Komorný program „Roztratené zrnká“ bol tento rok venovaný rozprávaniu obyvateľov a rodákov z obcí Slizké, Španie Pole, Lipovec a Hostišovce. Zo svojich rodných dedín roztratené zrnká spomienok, príhod a piesní prezentovali Viera Sakálová, Július Karas, Irena Karasová, Milan Demo, Ivan Gecko a Paulína Palušová. V rámci programu „Pod ostrou je malá dedinôčka“ boli odovzdané ocenenia Pocta generálneho riaditeľa Národného osvetového centra pánovi Ondrejovi Bartovi, ľudovému výrobcovi z Klenovca a Elene Kubaliakovej, predsedkyni OZ Ozveny z Hrachova. Na pódiu sa ďalej predviedli tohtoroční jubilanti Folklórneho súboru Vepor z Klenovca,  Folklórneho súboru Ipoly z družobného mesta Mihálygerge a súbor Gaida z Lotyšska.
S ďalším scénickým programom sa predstavili Vladimír Homola, Elena Baculíková a Ľudová hudba Ďatelinka.
Jánska noc sa nemohla zaobísť bez jánskych zvykov, piesní a tancov. V programe „Jánska noc má svoju moc“ vystúpil Folklórny súbor Podpoľanec z Detvy a domáce kolektívy Rimavan a Vepor. Na trombitách zahrali členovia Folklórnej skupiny Javorník z Lúk a zahrala tiež Ľudová hudba Chudobovci z Oravskej Lesnej. Magickú noc zakončila ľudová veselica v Klenovskom dvore, kde do neskorých nočných hodín vyhrávala Ľudová hudba Podpoľanec  a Chudobovci. 

– sobota 25.6.2011 

Ďalší deň Klenovskej rontouky vo svojom úvode ponúkol prehliadku heligonkárov, ľudových hudieb, súťaž o Naj harovec, súťaž o starostkin dukát, či súťaž v pití žinčice. Piesne a tance stredného Gemera prezentovala škola spevu a škola tanca. Na prehliadke heligonkárov sa tento rok predstavilo 36 heligonkárov z rôznych kútov Slovenska. V súťaži o Naj harovec zvíťazilo družstvo z MAS Malohont v zložení Mária Koniarová a Eva Hrivnáková. Najlepší baraní guláš navarilo domáce družstvo z Klenovca. Starostkin dukát získala Folklórna skupina Lúčan z Lúčiek. V súťaži ľudových hudieb pod názvom Drótova nôta, ktorá sa počas Klenovskej rontouky organizuje na počesť chýrneho klenovského primáša Imricha Oláha Drótu, prvé miesto získala Ľudová hudba FS Podpoľanec.
V programe „Folklór bez hraníc“ sa na Klenovskej rontouke prezentovali zahraniční hostia, ale aj Slováci žijúci v zahraničí, respektíve kolektívy, ktoré prezentujú iný ako slovenský folklór. Tento rok to boli folklórne súbory Gaida z Lotyšska, Limbora z Českej republiky, Rakonca z Fiľakova a Upre Roma z Klenovca.
Vystúpenie folklórnych súborov z nášho regiónu bolo venované spomienke na Janka Jasenku. Výber tancov a piesní z regiónu Gemera a Malohontu ponúkli folklórne súboru Rimavan a Háj z Rimavskej Soboty, Vepor z Klenovca a Sinec z Hnúšte. Svoje umenie na pódiu predviedli tiež Folklórny súbor Podpoľanec z Detvy, folklórne skupiny Lúčan z Lúčiek a Kráľova hoľa z Pohorelej.
Záver programu patril Jánošíkovi v podaní Baletu štátneho divadla Košice.

– nedeľa 26.6.2011 

Celé slávnosti ukončili v nedeľu ráno Služby božie v Kostole ECAV a Ľudová pieseň v kresťanskej kultúre v podaní speváckych skupín z folklórnych súborov Rimavan a Vepor.
Autor: Mediálny dvor Klenovskej rontouky
Autor fotografií: Imrich Garláty

{gallery}kultura/klenovec/rontouka11{/gallery}

Čítať 3125 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:16

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!