×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/obsah/clehota/vystava
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/obsah/clehota/vystava
pondelok, 03 marec 2014 16:04

Folklórnym súborom z Klenovca, Kokavy nad Rimavicou a Hnúšte odovzdali nové kroje

Napísal(a) Ing. Miroslava Vargová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

mas knk 00aVo štvrtok 27. februára 2014 popoludní prebehlo v sídle Miestnej akčnej skupiny MALOHONT v Hrachove odovzdanie nových krojov pre folklórne súbory z územia MAS - FS Vepor z Klenovca, FS Kokavan z Kokavy nad Rimavicou a FS Sinec z Hnúšte. 
Nové kroje boli zhotovené v rámci medzinárodného projektu spolupráce pod názvom Kroje našich krajov, v ktorom spolupracovali 4 miestne akčné skupiny (ďalej len MAS) - MAS MALOHONT zo Slovenska a MAS - Partnerství Moštěnka, Moravská cesta a MAS Podhostýnska z Českej republiky. 
Nové kroje, konkrétne 8 párov ženských a 8 párov mužských krojov pre každý folklórny súbor, prevzali zástupcovia obcí Klenovec, Kokava nad Rimavicou a mesta Hnúšťa spolu s vedúcimi miestnych kultúrnych stredísk. Krojové vybavenie súborov sa tak rozšíri napríklad o nové modrotlačové či skladané sukne, spodné sukne, vyšívané zástery, ženské súkenné kabátiky, čepce, ženské a vyšívané mužské košele, ženské a mužské ľajblíky, súkenné nohavice a biele široké gate. 
Cieľom projektu, ktorý prebiehal v roku 2012, bolo zlepšenie spolupráce medzi partnerskými MAS prostredníctvom ich spoločnej propagácie s využitím tradičnej ľudovej

kultúry. Okrem zhotovenia krojov sa v rámci neho uskutočnilo aj 5 podujatí na Slovensku a v Česku za účasti folklórnych súborov zo všetkých štyroch MAS. Súčasne boli vydané aj spoločné propagačné materiály s tematikou tradičnej ľudovej kultúry, ako spoločné CD ľudových piesní, krojované bábiky, rolovacie propagačné bannery, pohľadnice a i. Kroje boli zhotovené pre všetkých 14 zapojených folklórnych súborov z českých a slovenskej MAS. Hoci v prípade MAS MALOHONT išlo o neoprávnený výdavok, kroje boli zhotovené aj pre uvedené 3 folklórne súbory z územia našej MAS, a to vďaka finančnej podpore Banskobystrického samosprávneho kraja, obcí Klenovec a Kokava nad Rimavicou, mesta Hnúšťa a MAS. Časť krojov pre slovenské súbory bola zapožičaná od českých MAS, ktoré zhotovili polovicu krojov v rámci ich časti projektu. 
Projekt Kroje našich krajov bol v roku 2013 ocenený ako najzaujímavejší projekt spolupráce medzi miestnymi akčnými skupinami Olomouckého kraja. Spoločné CD ľudových piesní Piesne našich krajov navyše bodovalo aj v ďalšej kategórii Najzaujímavejšia publikačná aktivita MAS, kde sa umiestnilo na druhom mieste.
Projekt spolupráce bol spolufinancovaný z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka v rámci v rámci Programu rozvoja vidieka SR 2007 - 2013 a Programu rozvoje venkova ČR.
Ďakujeme partnerským MAS, vedúcim a členom súborov, kultúrnych stredísk, ako aj všetkým ostatným dobrovoľníkom za spoluprácu na zhotovení krojov i na celej realizácii tohto projektu. 
Ing. Miroslava Vargová, manažérka MAS

 

Čítať 3085 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:16

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!