štvrtok, 22 január 2015 16:01

Gemerská NOSTALGIA vo fotografii fotografa a cestovateľa Alexandra Jirouška

Napísal(a) PhDr. Oľga Bodorová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rs pozvanka gn ajRok 2015 otvára Gemersko-malohontské múzeum výstavou nostalgických fotografií od fotografa a cestovateľa Alexandra Jirouška, ktoré vznikli v polovici 80. rokov 20. storočia. Časť z nich bola využitá pre publikáciu Okres Rimavská Sobota z roku 1986. Návštevníci múzea si ju budú môcť pozrieť v nasledujúcich dňoch začínajúc vernisážou už dňa 27. januára 2015 o 15.00 hod. Výstava bude záujemcom k dispozícii do 20. februára t.r. V podobe výstavy boli verejnosti predstavené v roku 1987 v Mestskom kultúrnom stredisku v Rimavskej Sobote a následne v roku 1988 i vo vtedajšom Gemerskom múzeu pod názvom Okres Rimavská Sobota vo farebnej fotografii, ale aj v družobnom (partnerskom) meste Bátonyternye v Maďarsku.Vystavené fotografie zachytávajú dobové podoby vtedajšieho okresu Rimavská Sobota a samotného okresného mesta.
Nostalgia je spätným pohľadom, pre ktorý je charakteristické svojské rozpoloženie človeka či spoločnosti. Je to atmosféra živená spomienkami, odbremenenými od negatívnych zážitkov a opierajúca sa o niekdajšie príťažlivé reálie.

alexander jirousek 1Mnohé z nich naberajú na zaujímavosti práve s odstupom rokov. Na istej úrovni je to spomienka na mladosť a roky, ktoré sa nevrátia. Pre navodenie nostalgickej atmosféry je v múzeu možné využiť okrem trojrozmerných predmetov i dobové fotografie. Takými sú aj zábery Alexandra Jirouška. Odstup tridsiatich rokov okrem spomienok na minulé reálie či podoby umožňuje porovnávať – čo pretrvalo, čo zaniklo a ako sa zmenilo. Z tohto pohľadu majú vysokú dokumentačnú hodnotu. Zachytávajú reálie, vizuálne podoby a udalosti, z ktorých mnohé sú už dávno stratené, iné sú len letmým odleskom v spomienkach pamätníkov, ktoré môžu byť práve takýmito fotografiami oživené či pripomenuté. Poskytujú svedectvo o niekdajšej priemyselnej tradícii regiónu, o čarovnej a krásnej krajine, a tiež o ľuďoch a spoločnosti v danej dobe.
pozvanka gmm gn1Fotograf a cestovateľ Alexander Jiruošek sa narodil 24. novembra 1934 v Spišskej Novej Vsi. Študoval na Vysokej škole technickej v Košiciach – Strojníckej fakulte. V roku 1959 získal titul strojárskeho inžiniera. Určitý čas pracoval aj vo Východoslovenských železiarňach v Košiciach ako vedúci propagácie. Od polovice 70. rokov 20. storočia sa venuje výlučne fotografickej tvorbe. Je autorom množstva fotografických publikácií. Jeho fotografie sú na množstve pohľadníc, kalendárov a ďalších tlačovinách. Z publikácií sú to napríklad: Okres Lučenec vo fotografii (1983), Kraj pod Tatrami v 333 fotografiách (1994), Košice na prelome tisícročí (1998), Slovensko (2010) a mnohé ďalšie. O jeho plodnosti ako fotografa svedčí niekoľko desiatok výstav. V Gemersko-malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote okrem vyššie spomenutej výstavy predstavil v roku 2007 cyklus fotografií Od Tatier k Dunaju. Za svoju prácu získal viacero ocenení. Za pripomenutie určite stojí Európska cena za rok 1994, ktorú udeľuje Európska federácia turistickej literatúry sídliaca v Ríme za obrazovú publikáciu Kraj pod Tatrami (1994).
Pre pamätníkov sú tieto fotografie pripomenutím zažitých reálií. Pre tých, čo sú vekom mladší a nezažili ich, ide o sprostredkovanie niekdajších podôb, ktoré svojou inakosťou môžu byť mimoriadne príťažlivé.
Tlačovú správu pripravili: PhDr. Oľga Bodorová (riaditeľka GMM)
                                            a RNDr. Ján Aláč (dokumentátor GMM)

 

 

Čítať 1873 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:17

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!