×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/expozicia/memo
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/expozicia/memo
pondelok, 30 marec 2015 22:00

Jubilejná výstava Otta Szaba v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave

Napísal(a) Kolektív Baníckeho múzea
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv szabo 10 aJe nám cťou, že v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave sme mohli vystaviť novú umeleckú kolekciu obrazov rožňavského rodáka, v súčasnosti žijúceho v neďalekých Hosťovciach, Mgr. art. Otta Szaba, ktorý sa práve v týchto dňoch, 29. marca 2015 dožil svojho 50. životného jubilea.
Jeho jubilejná výstava je načasovaná práve preto na toto obdobie. Vernisáž sa uskutočnila dňa 12. marca v početnom kruhu príbuzných, priateľov, kolegov a umeleckých nadšencov za prítomnosti primátora Rožňavy, Pavla Burdigu, ako aj vedúcej sekcie kultúry a cestovného ruchu VÚC Košického samosprávneho kraja, Mgr. Jany Kovácsovej. Samotnú výstavu otvoril poverený riaditeľ Baníckeho múzea Mgr. Martin Kováč spolu s kurátorkou výstavy Ágnes Kovács.
Otto Szabó študoval v rokoch 1988–1994 na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave na Katedre grafiky na Odbore voľnej grafiky u Jozefa Lebiša, Igora Rumanského, Vojtecha Kolenčíka a Róberta Jančoviča. 
Zaoberá sa voľnou umeleckou činnosťou, sakrálnou a monumentálnou tvorbou, maľbou, grafikou, sochárstvom, počítačovým a interiérovým dizajnom. Je zakladateľom Slobodnej akadémie voľného umenia Rovás v Košiciach.

V súčasnosti učí na ŠUV v Košiciach. Je vydavateľom Virtuálneho časopisu RovArt (www.rovart.sk, ISSN 1337-7167), ktorý sa zaoberá aktuálnymi problémami súčasného výtvarného, kultúrneho a spoločenského diania. Je zakladateľom skupiny umelcov ENRA. Okrem toho je predsedom združenia nezávislých umelcov a mladej inteligencie Rovás (1994), ktoré sa zaoberá organizovaním pravidelných výstav súčasných výtvarných umelcov, letných workshopov pre profesionálnych výtvarníkov a taktiež rozvojom mladých talentov. Združenie okrem toho organizuje tvorivé tábory, rôznych umelecké a kultúrne podujatia a festivaly, ako aj domáce i medzinárodné sympóziá. 

Otto Szabó je nositeľom Ceny predsedu Košického samosprávneho kraja, JUDr. Zdenka Trebuľu, ceny Pro Cultura Hungarica ako aj Kríža rytierskeho rádu Maďarskej republiky.
Od roku 1994 pravidelne vystavuje doma i v zahraničí individuálne aj v skupine umelcov. V súčasnosti pracuje na kompletnom interiéri kostola vo Vinici, kde na neho čaká nová výzva vo forme fresky. Okrem toho pracuje na návrhoch vitrážových okien synagógy v Lučenci.
Jubilejná výstava v Rožňave potrvá do 25. apríla 2015, potom poputuje do Lučenca a do ďalších miest na Slovensku a v zahraničí. 
Aj touto cestou mu gratulujeme a prajeme veľa ďalších inšpirácií pri tvorbe aj v osobnom živote!

Kolektív Baníckeho múzea v Rožňave

 [cincopa AIKA1as_fHQO]

 

 

Čítať 1818 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:22

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!