utorok, 06 máj 2014 10:52

Mestské divadlo ACTORES Rožňava sa predstaví divákom na medzinárodnom festivale v Berlíne

Napísal(a) Róbert Kobezda
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

actores-berlin2aaMestské divadlo ACTORES Rožňava sa predstaví divákom na medzinárodnom festivale EUROPAFEST 2014 – Dni Európy v nemeckom Berlíne. Svoju najnovšiu inscenáciu SALLY a MAX alebo PERSONA NON GRATA uvedie 9. mája 2014 na Pariser Platz pred Brandeburgskou bránou.
Festival organizuje zastúpenie Európskej komisie v Nemecku, Informačná kancelária Európskeho parlamentu a senát mesta Berlín. Cieľom festivalu je prezentovať témy týkajúce sa Európy, predstaviť rôzne medzinárodné produkcie z krajín Európskej únie. Jednodňové podujatie bude v priamom prenose prenášané do Európskeho parlamentu v Straßburgu, kde sa zíde približne 5000 mladých ľudí z celej Európy na podujatí European Youth Event, ktoré sa bude niesť pod heslom: “Myšlienky pre lepšiu Európu”. ACTORES bude zastupovať na festivale Slovenskú republiku. 
Mestské Divadlo ACTORES Rožňava vzniklo v roku 1994, a doposiaľ vytvorilo vyše štyri desiatky inscenácií, ktoré boli prezentované nielen na Slovensku, ale i v zahraničí. Vo svojich inscenáciách prináša aktuálne témy, využíva nové postupy a formy divadelného jazyka, improvizáciu, scénický pohyb, akrobaciu a tanec. Oslovuje

actores-berlin02actores-berlin01 dospelého i detského diváka. Repertoár divadla tvoria aj autorské predstavenia a predstavenia bez slov. Počas svojej dvadsaťročnej histórie sa ACTORES na Slovensku zaradilo do divadelnej obce, prezentovalo svoje autorské predstavenia v zahraničí na rôznych medzinárodných festivaloch a získalo niekoľko medzinárodných ocenení. Účasť divadla na festivaloch: Belgicko, Kanada, Venezuela, Chile, Mexiko, Egypt, Lotyšsko, Estónsko, Poľsko, Maďarsko, Nemecko, Česká republika, India a Rumunsko. 
Predstavenie SALLY A MAX sú ľahkým, postmoderne cirkusovým predstavením, ktoré má ambíciu zabávať, rovnako ako to robili legendy nemého plátna na začiatku minulého storočia. Rovnako ako vtedy, aj teraz je však neprehliadnuteľné, že nám svojou nemou maskou hovoria aj čosi iné. 
Komédia v maskách ponúka zážitok, pretože masky nesú realistický výraz typológie postáv a herci odkrývajú ich naivnú detskosť, ktorá sa ukrýva v každom z nás. 
Klauniáda v maskách Sally a Max - groteska stvárnená na základe protikladného vzťahu Laurela a Hardyho. 
Róbert Kobezda
manažér divadla

 

 

 

Čítať 2255 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:26

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!