×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/helpa
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/helpa
nedeľa, 27 jún 2010 23:35

Na 45. Horehronských dňoch v Heľpe vystúpili aj Bystränky a Lehoťanka

Napísal(a) Ing. Zlatica Hálková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Na 45. Horehronských dňoch v Heľpe vystúpila aj folklórna skupina Lehoťanka z Čiernej LehotyJubilejný 45. ročník folklórneho festivalu so zahraničnou účasťou, teda Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe sa niesli v znamení prehliadky krásy a vzájomného ľudského porozumenia.
V priebehu troch dní (25.6. - 27.6. 2010) vystúpilo skoro 2000 účinkujúcich. Viac ako tristo účinkujúcich sa predstavilo len v sobotu na námestí v programe „Prišli hostia zďaleka i zblízka" a medzi nimi aj naše Bystränky z Rožňavského Bystrého a Lehoťanka z Čiernej Lehoty. Počas vystúpení nám počasie prialo a oba súbory predviedli na pódiu svoje umenie a zaslúžene zožali aj potlesk prítomných divákov.
Bystränky na čele s vedúcou Zuzkou Tomkovou ukázali krásne spojenie strednej generácie s mladou generáciou a slová, že nemáme zlato v gombíkoch,

ale v hlasoch, by som doplnila, že aj v srdciach.
Lehoťanka s vedúcou Darinkou Figurovou zas ukázala, že aj v malej dedinke sú prekrásne hlasy, ktoré rozozvučia naše srdcia.
Ďakujem obom súborom za krásnu prezentáciu Gemera, svojich dedín, ale aj Matice slovenskej, pretože venujú svoj voľný čas spevu a tancu, rozdávajú úsmevy a radosť, a zachovávajú zvyky a obyčaje našich predkov.

Sprievodný jarmok ukázal návštevníkom tradičné remeslá a ponúkol špeciality kuchyne Heľpy aj Pohorelej. Pohorelá preniesla cez chotár svadobný pošajdes, domáci chlieb, obradové koláče a poľovnícky guľáš. Domáce kuchárky nastrojili misy s heľpianskymi myšami, guľkami, grapľami a pirohmi s bryndzou. Okrem toho si mohli diváci pozrieť výstavu starých vecí, ktoré kedysi patrili k tamojším domácnostiam a roľníckym dvorom.
27.6.2010

Ing. Zlatica Halková,
Dom Matice slovenskej, Rožňava

FOTOGALÉRIA:
{gallery}kultura/helpa{/gallery}
{jcomments on}

Čítať 3640 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!