×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/helpa
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/helpa
utorok, 25 august 2015 19:57

Na druhom muzikantskom tábore v Rejdovej sa hralo a veselilo

Napísal(a) Mgr. Mária Hlaváčová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rej muzikanti 04aGemerské osvetové stredisko v dňoch 19.-22. 8. 2015 zorganizovalo v poradí druhý muzikantský tábor. Nie je nič krajšie ako odovzdávať skúsenosti z generácie na generáciu, a tak tomu bolo i v muzikantskej dielni v Rejdovej. Do tábora sa prihlásilo z celého Slovenska - dokonca i zo zahraničia - 22 detí, ktoré pod dozorom piatich lektorov pracovali, učili sa, hrali, ale aj sa zabávali.
Tohto roku organizátori rozšírili možnosti výučby zdokonaľovania sa. V stredu v obedňajších hodinách sa učenliví muzikanti podelili do skupín huslistov, kontrášov, kontrabasistov, cimbalistov a akordeonistov. Pod vedením primáša Ondreja Hlaváča a Vojtecha Botoša zdokonaľovali svoje hráčske techniky huslisti a kontráši. Ľubomír Gašpar, Vojtech Botoš st. a Peter Rybovič sa postarali o sekciu harmonickú a venovali sa cimbalistom, kontrabasistom a akordeonistom. Každý večer nasledovala spoločná zhrávka a okrem iného aj voľné improvizované hranie s lektormi, kde sa deti mohli naučiť tvoriť tóny, melódie a piesne podľa sluchu. Vo štvrtok večer deti svojou návštevou poctila speváčka a nositeľka tradícií pani Mária Brdárska Janoška. V tento večer všetkým zúčastneným priblížila svadobné zvyky na Gemeri

a naučila mladých muzikantov zopár piesní, ktoré sa za jej mladých čias hrávali na svadbe v Rejdovej. 

rej muzikanti 05rej muzikanti 04rej muzikanti 03rej muzikanti 02rej muzikanti 01Počas tábora mohli deti zažiť aj zaujímavé sprievodné aktivity. Spoznávali detské hudobné hračky, vyrobili si náramky, naučili sa tkať, zahrali si v muzikantskom dvore v rámci miestneho festivalu, spoznali nádhery dedinky Rejdová.
Vyvrcholením štvordňovej snahy bolo ich vystúpenie v programe Eniki, beniki, kliki, bé v sobotu na Gemerskom folklórnom festivale Rejdová. Na záver vystúpenia lektori deťom odovzdali diplomy a poďakovali za snahu.
Podujatie bolo realizované vďaka podpore Ministerstva kultúry SR.

Mgr. Mária Hlaváčová

 

[cincopa AsAAu2cDJiks] 

Čítať 2060 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:28

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!