utorok, 23 apríl 2013 12:29

Nová knižka pani Ivony Ďuričovej: Prečo lienky nosia podkolienky Doporučený

Napísal(a) Ondrej Doboš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pani M. Ráčková (z ľava prvá) a pani T. Pastorková (z prava prvá) boli krstnými mamami knihy Prečo lienky nosia podkolienky, ktorú napísala pani Ivona Ďuričová ( v prostriedku). Foto: O.D.Aj keď Ivanka pri Dunaji neleží na krásnom Gemeri, ale v predmestí nášho hlavného mesta, predsa ju niečo spája s týmto krásnym regiónom Slovenska. Vydavateľstvo Príroda a Miestny odbor Matice slovenskej v Ivanke pri Dunaji pripravili 22. apríla 2013 krásne literárne popoludnie. A jednou z dôležitých osôb tohto popoludnia bola aj rodáčka z Rožňavského Bystrého pani Ivona Ďuričová so svojou prvou zbierkou básní pre deti. Býva v Ivanke už pomerne hodne rokov, aby sa tešila aj

z tohto druhého domova. Na úvod musím zdôrazniť, že všetci, ktorí sa tohto zaujímavého podujatia zúčastnili, odniesli si so sebou príjemný pocit a spokojnosť v duši z krásneho dňa i príjemných zážitkov. Priestory Matičného domu sa hmýrili postavičkami malých i veľkých školákov, z ktorých sa viacerí zúčastnili literárnej súťaže Luknárova Ivanka, venovanej nedožitému stému výročiu ivanského rodáka a spisovateľa Ladislava Luknára. Ich súťaženie vyvrcholilo krstom najnovšej knižky vychádzajúcej z pera miestnej autorky Ivony Ďuričovej, ktorej dala názov Prečo lienky nosia podkolienky.

Najprv sa teda recitovalo. Do súťaže sa prihlásilo toľko žiakov, že ich museli rozdeliť do dvoch skupín. Najlepší si odniesli, okrem vkusných diplomov a najnovších knižiek z Vydavateľstva Príroda, aj nový impulz, aby recitáciu zvládli na budúci rok ešte lepšie.

Venujme sa však krstu nádherne ilustrovanej knižky básničiek pre deti, s podnetnou otázkou mladým čitateľom Prečo lienky nosia podkolienky. Na túto otázku deti v sále odpovedali rôzne. Dokonca sa pridali k nim aj dospelí, ktorí neváhali prísť pani Ivone prejaviť svoju náklonnosť pri vydaní jej už štvrtej básnickej zbierky. Teraz v očakávaní, ako jej prvú, určenú deťom, prijmú deti. Počuli sme rôzne odpovede, ale otvorenou ostala i odpoveď autorky, ktorá ju nechala čitateľom a ich fantázii.

A tak od začiatku do konca prijímania novej zbierky do kolektívu knižiek sme počuli odrazu lietať nielen lienky, ale aj iné postavičky žijúce v prírode na lúke.

Na otázku moderátorky programu pani Jany Blublovej, ktorá básnička sa autorke najviac páči, jej odpoveď znela: “Tak, ako pre rodiča sú všetky deti rovnaké, aj mne sa rovnako páčia všetky básne, ktoré som napísala. Ale predsa z nich je pre mňa najmilšia tá, ktorú som napísala ako prvú - Stonožkina pedikúra“.

Zásluhu na príjemnom posedení s novou knižkou mala aj pani Alena Hošková, redaktorka vydavateľstva, ktorá pracovala s pani Ďuričovou na knihe od samého začiatku a je jednou z tých, ktorá aj s autorkou najintenzívnejšie prežívala jej zrod. Aj ona sa zaslúžila svojím komentárom k tomu, že sa okolo nás pohybovali všetky chrobáčiky, zvieratká, aj vtáčiky z tejto knižočky. Deti sa z nej dozvedeli nielen ako ľúbi bocian, kedy majú svrčky turné, prečo je sovin svet ružový, aké sú rozprávky dedka ježka, čo tancujú dážďovky, prečo lienky nosia podkolienky - ale aj prečo je báseň krásna hra.

Aj preto krstné mamy tejto knižky, pani Táňa Pastorková, riaditeľka Vydavateľstva Príroda i pani Mária Račková, vedúca knižnice v Ivanke pri Dunaji a ostriebrená recitátorka tohtoročnej Vansovej Lomničky mali radosť, že mohli uvítať medzi najmenšími čitateľmi krásnu knihu s veršíkmi pani Ďuričovej a obrázkami pôvabne nakreslenými Katarínou Ilkovičovou z Prešova.

Čo pre mladých čitateľov i autorku bolo najpríjemnejšie? Keď pani Alena Hošková oznámila, že vo vydavateľstve je už pred dokončením ďalšia knižka od Ivony Ďuričovej a dokonca sa pripravuje na vydanie jej tretia kniha aj keď s viacerými spoluautormi, vychádzajúca v tomto vydavateľstve. Je to skvelý úspech pre pani Ivonu Ďuričovú, talentovanú autorku z Gemera, ktorá už rázne vkročila medzi slovenských literátov.

VIDEO Z KRSTU KNIHY

{jcomments on}

 

Čítať 3368 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!