pondelok, 08 november 2010 17:25

Najobľúbenejšou knihou Slovákov je kniha Pavla Dobšinského Slovenské rozprávky Doporučený

Napísal(a) Marta Mikitová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Gemer môže byť opäť hrdý na svojho slávneho rodáka zo Slavošoviec, ktorý veľkú časť svojho života prežil na Gemeri a tam, v Drienčanoch, i zakončil svoju životnú púť. Slováci si totiž v piatok 4.11.2010 zvolili svoju Naj knihu. A stali sa ňou práve Slovenské rozprávky Pavla Dobšinského. Kniha už od svojho prvého vydania  v rokoch 1880-1883 pod názvom Prostonárodné slovenské povesti vyšla mnohokrát a vychádza bohato a pestro ilustrovaná v mnohých ďalších vydaniach a výberoch dodnes. Predstavuje výnimočnú zbierku rozprávok, reprezentujúcu slovenský rozprávkový materiál a zachytávajúcu vývin rozprávky v slovenskej literatúre 19. storočia.

Slovenské rozprávky sa stali dôležitým prameňom etnológie aj literatúry pre deti a mládež, vo fonde slovenskej literatúry majú nezastupiteľné miesto a dodnes patria k najvydávanejším a najčítanejším dielam slovenskej literatúry.

Moja naj kniha  - kultúrno-vzdelávací projekt STV, ktorého cieľom bolo prispieť k zvýšeniu záujmu o literatúru zo strany detí, mládeže aj dospelých, vyvrcholil vyhlásením najobľúbenejšej a najčítanejšej knihy. Hlavné ťažisko projektu tvorilo päť   večerov na STV 2, na ktorých bolo postupne nominovaných Naj 100, Naj 25, Naj 10 kníh a napokon bol vyhlásený víťazný titul. Každý z televíznych večerov hostil známe osobnosti, spisovateľov a umelcov, ktorí prezradili, aký majú vzťah ku knihám a čítaniu a vyznali sa, ktorá kniha (či knihy)  je ich najobľúbenejšou, ktorá ovplyvnila,  obohatila, či pohla ich život smerom vpred. Do hlasovania o najobľúbenejšiu knihu, ktoré začalo 25. apríla, sa mohli zapojiť všetci čitatelia prostredníctvom webu, SMS a hlasovacích lístkov, ktoré na nich čakali vo vybraných kníhkupectvách.Do celonárodného projektu bola aktívne zapojená aj široká sieť knižníc, kníhkupectiev, škôl a iných organizácií, v ktorých tvorcovia pripravili pre záujemcov aj pútavé sprievodné podujatia.
Na poslednom televíznom večere 4. novembra zo záverečnej nominovanej desiatky kníh napokon esemeskové hlasovanie určilo toto poradie:

1. Pavol Dobšinský: Slovenské rozprávky,  
2. Ľubo Dobrovoda: Ja, malkáč,  
3. Antoine de Saint-Exupéry: Malý princ,  
4. Lucy Maud Montgomeryová: Anna zo Zeleného domu,
5. Stephenie Meyerová: Súmrak,  
6. Dan Brown: Da Vinciho kód,  
7. William Paul Young: Chatrč,  
8. Charlotte Brontëová: Jana Eyrová,  
9. Paulo Coelho: Alchymista,
10. Joseph Heller: Hlava  XXII.

Ale pretože je pravda, že knihy sa nedajú porovnávať, že každý má rád iný žáner, iného autora, iný druh literatúry, že na každého človeka zapôsobila nielen jedna, ale mnoho kníh (ako z nich vybrať tú svoju naj?), že obľúbenených kníh, ktoré pomáhajú rozširovať obzory a vidieť svet z pohľadu iných je nepreberné a nespočetné množstvo,  tak sa z tejto ankety zrodil aj ďalší víťaz. Okrem Dobšinského je víťazom aj myšlienka projektu Moja naj kniha, ktorej hlavným cieľom bolo vyvolať diskusiu o knihách a pripomenúť ľuďom, že chvíľa strávená s knihou je príjemným relaxom i poučením.
Marta Mikitová

{jcomments on}

Čítať 3630 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:30

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!