pondelok, 21 september 2015 21:14

O výstave, ktorá predstavuje najznámejšie druhy liečivých i jedovatých rastlín, rozšírených v našej oblasti

Napísal(a) RNDr. Monika Gálffyová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rs od babicky1aTisícky rokov ľudia pozorovali účinky užívania určitých rastlín alebo ich častí a postupom času sa naučili zbierať, pestovať a využívať liečivé rastliny. V Gemersko-malohonstkom múzeu v Rimavskej Sobote na túto tému pripravili výstavu, ktorá prezentuje základné informácie o problematike liečenia rastlinami a o fytoterapii. Súčasnému človeku približuje históriu, tradície a zaujímavosti bylinkárstva a olejkárstva. Predstavuje najznámejšie druhy liečivých i jedovatých rastlín, rozšírených v našej oblasti. Vernisáž výstavy sa uskutoční v priestoroch Gemersko-malohontského múzea 24. septembra 2015 o 15:00 hod. a spestrí ju zaujímavý kultúrny program. 
Skúsenosti a poznatky týkajúce sa liečivých rastlín sa v minulosti dedili z pokolenia na pokolenie. Liečivým rastlinám sa však aj v súčasnosti venuje primeraná pozornosť. Staré vedomosti o liečivých rastlinách sa dopĺňajú stále novšími poznatkami, ktoré sa využívajú vo fytoterapii.
Výstava prináša informácie aj o pestovaní liečivých rastlín, špecifikuje ich výskyt, využitie, popisuje metódy výroby a prípravy bylinkových čajov. Nie je zameraná len na odbornú stránku, návštevníci sa dozvedia i ľudové názvy liečivých rastlín, spoznajú ochranné

byliny a môžu nazrieť do kuchyne babky bylinkárky.

Výstavu pripravilo Východoslovenské múzeum v Košiciach a potrvá do 30. novembra 2015.
Tlačovú správu pripravila: RNDr. Monika Gálffyová

 

Čítať 1608 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:32

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!