utorok, 29 september 2015 20:04

Obrubnica americká (Leptoglossus occidentalis) – návštevník z Ameriky ako predmet mesiaca október

Napísal(a) RNDr. Monika Gálffyová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rs chrobak 1aV októbri 2015 bude predmetom mesiaca v Gemersko-malohontskom múzeu suchý entomologický preparát Obrubnice americkej (Leptoglossus occidentalis), ktorý patrí medzi zbierkové predmety z oblasti zoológie.
Obrovská globalizácia obchodu a cestovania nevyhnutne viedla ku vymiznutiu prirodzených bariér medzi krajinami a kontinentmi a zvýšenému transportu a introdukcii pre nás doteraz cudzích druhov. Bzdocha obrubnica americká (Leptoglossus occidentalis) je inváznym druhom severoamerického pôvodu. V Európe ju prvýkrát zaznamenali v Taliansku v roku 1999, kam ju pravdepodobne náhodne dovliekli s nákladom dreva. V priebehu niekoľkých rokov sa rozšírila po celom kontinente. Na Slovensku ju prvýkrát zaznamenali v roku 2007.
Obrubnica americká sa živí prevažne mladými vyvíjajúcimi sa šiškami ihličnitatých drevín. Môže spôsobiť zastavenie ich rastu, zrastenie semien s lupeňmi šišiek a vyžrať obsah samotných semien. Je preto považovaná za škodcu ihličnanov. 

V jesenných mesiacoch môžete dospelé jedince pozorovať v okolí porastov ihličnatých drevín aj v Rimavskej Sobote. Tieto jedince boli zbierané 8. októbra 2012 zo steny budovy Gemersko-

malohontského múzea. 

RNDr. Monika Gálffyová

 

 

Čítať 5458 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:33

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!