štvrtok, 21 máj 2015 20:12

Odhalené tajomstvá expozície Baníckeho múzea

Napísal(a) Csaba Urban
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv noc muzei 3arv Noc muzei 1Banícke múzeum v Rožňave si na 11. ročník Noci múzeí a galérií, ktorý sa v našej organizácii uskutočnil v pondelok 18.5.2015, pripravilo celodenný program s výstižným názvom „Tajomstvá expozície“. Hlavným aktérom programu bola Historická expozícia – prezentačný múzejný depozitár na Šafárikovej 31. Návštevník sa tak po jej návšteve mohol za pár minút preniesť v čase a zbierky, ktoré obdivoval v expozícii za sklom, mohol vidieť inak – v svetle ich výroby a používania. 

Začíname 

rv Noc muzei 3Všetko sa začalo o deviatej ráno. Návštevníci ešte pred vstupom do expozície hádali v kvíze „Čo je čo“ názov a použitie nevšedných zbierkových predmetov z dreva, slamy, prípadne z liatiny. Po prehliadke Historickej expozície sa mohli preniesť do minulosti. Na nádvorí ich totiž čakali šermiari, keramikárka, košikár, kovolejár a kováči. Šermiari okrem ukážok boja s mečom, štítom, bojovými sekerkami a inými dobovými zbraňami návštevníkovi priblížili formou výstižnej prednášky spôsoby boja a názvy jednotlivých zbraní. Hlavne deti sa tak tešili možnosti vyskúšať si podržať v ruke meč alebo štít. Zaujímavá bola aj možnosť sedenia za hrnčiarskym kruhom a vidieť, ako sa im pod vlastnými rukami, teda za pomoci

rv Noc muzei 4rv Noc muzei 6skúsenej keramikárky, formuje vázička alebo hlinená miska. Košikár vytváral zaujímavé predmety z prútia a aj tu dostali návštevníci možnosť vyrobiť si vlastný výrobok. Jedno z najstarších remesiel na svete reprezentovali kováči Britakov, ktorí priblížili tradičné postupy ručného kovania v ohni. Návštevník tak mohol pozorovať, ako sa z kusa železa, pod rukami majstra kováča, formujú najrozmanitejšie výrobky. Možnosť vyskúšať si to vlastnoručne sa snažil využiť takmer každý účastník podujatia. Návštevníkov veľmi zaujal aj odlievač kovov, ktorý s veľkou trpezlivosťou opisoval a názorne predvádzal vznik odliatkov z trvalých kovových foriem.

Nevšedná prednáška

rv Noc muzei 2rv Noc muzei 5Na zaujímavosti programu rozhodne pridali pútavé prednášky Gabriely Kolesárovej s prezentáciami fotografií zo zbierok Baníckeho múzea, zamerané na život baníkov a ich rodín v období približne pred 100 rokmi, určené hlavne pre žiakov základných škôl. Prednášky boli doplnené názornými ukážkami, ako klopanie na klopačke, ktorou sa baníkom oznamoval začiatok a koniec pracovnej smeny, čo si deti s veľkou radosťou vyskúšali, prípadne sa mohli odfotografovať v baníckej uniforme s baníckym fokošom pred obrazom sv. Barbory, patrónky baníkov. Nechýbali banery približujúce vývoj banskej dopravy a videonahrávky baníckych dychoviek na Európskom stretnutí banských miest a obcí Košice 2013. Prednášky sa uskutočnili v slovenskom aj maďarskom jazyku. Keďže mali úspech, počítame s tým, že v prípade záujmu môžeme podobné zorganizovať aj pre ďalšie triedy.

Pokračovali sme až do noci

Od 18. hodiny spríjemňovala atmosféru prehliadok country skupina Betliarske Vidly, ktorá návštevníkov nenechala len tak sedieť a počúvať. Večer bol teda obohatený aj o tanečné kreácie na mnohé známe, či menej známe pesničky a pokračoval až do 22.hodiny. Všetkým návštevníkom ďakujeme za hojnú účasť a príjemnú, spontánnu atmosféru podujatia.

Csaba Urban

 

Čítať 2065 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:33

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!