piatok, 07 október 2011 23:22

Oprášeným muránskym dialektom o tom, „ak sa vará v Muráňu guľki“ Doporučený

Napísal(a) RS
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Nedávno mi jedna pani žijúca v Muráni povedala, že u nich v obci ľudia používajú ešte aj teraz iné nárečie, ako občas uvádzame na stránke Maj Gemer. Priznal som, že Gemer je na nárečie taký bohatý, ako možno ani jeden región na Slovensku, preto je možné aj to, čo usúdila spomínaná pani. Veď nie nadarmo sa vraví, že na Gemeri čo dedina, to aj reč iná. Dal som si tú námahu a vybral niečo z Muránskych novín, kde  muránskym dialektom všeličo zaujímavé aj teraz píšu. Napríklad aj to, ako sa varia "muránske guľki". Tak si tento recept prečítajte v  muránskom nárečí. Rozprávala ho pani Margita Hajdúková ešte v roku 1969.
„Krompele sa dajú v lupiňe uvariť.  Potom

sa oceďá a oblúskajú od lupín. Ostrúhajú sa aj veľkie surovie krompele a poribajzľujú na veľkom ribajzlíku. Vichládnuťie vareňie krompele posekámo sekaškou na malom koritku.  Nakrájemo úděňiho šódroviho mäsa a tiež posekámo sekaškou. Vareňie aj surovie krompele zmiešamo zo šódrovim mäsom, posolímo, dámo koreňá, šesnok, zabijemo vajcá. S toho si urobíme dosť veľkie guľki, poválemo po múke na lopáre a dámo ich asi za pouhodinu variť. Vidliškou okoštujemo, ši su už uvareňie. Na misku sa viberajú ďieravou varechou. Ešte predťim si pokrájemo slaňinu na drobňie škvarki, rozpražímo na rajňiške a tiež aj cibuľku. Ťimto poléjemo hotovie guľki. Guľki sa jeďá aj s kiseľom. To je taká polievka, šo sa v ňej varili guľki, len sa zatrepe mliekom a múkou a pooctoví sa. Gúľok sa narobí aj na tri dňi. Koď už stojá dlkši, ta sa nakrájajú na rajňicu, dá sa šmalec a upražá sa do šervena. Guľki sú barz dobrie, ale zababre sa velej rádu a je s ňimá aj velej roboťi.“

Foto R.S.: 
Muránske guľky chutili aj murárom, ktorí v 60. rokoch stavali prvý štvorbytový činžiak na „Novej ulici“. Na zábere kuchárka  Margita HAJDÚKOVÁ a pracovníčka na stavbe Barbora FRANDELOVÁ s dcérou Ľubkou. Budova v pozadí (teraz dreváreň) slúžila ako jedáleň a druhá podobná hneď vedľa ako ubytovňa murárov.

{jcomments on}

Čítať 2986 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:34

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!