×

Výstrahy

JFolder: :files: Cesta nie je priečinok. Cesta: [ROOT]/images/kultura/planina
×

Poznámka

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/kultura/planina
streda, 17 marec 2010 01:00

Pani Monika Skalská prispela k výskumu stredovekých dejín Gemera ďalšou knihou

Napísal(a) Mgr. Petra Romšáková
Ohodnotiť túto položku
(1 Hlasovať)

 

Mgr. Monika Skalská, PhD., (1980), pracuje ako vedecká pracovníčka v Slovenskom historickom ústave Matice slovenskej v Bratislave, kde sa venuje slovenským stredovekým dejinám. V týchto dňoch jej vyšla kniha Jelšava a Jelšavské panstvo v stredoveku. Gemerská rodáčka z Revúcej okrem predkladanej publikácie prispela k výskumu stredovekých dejín Gemera už niekoľkými odbornými štúdiami, venujúcimi sa jeho osídleniu, šľachtickým rodom a cirkveným dejinám. Kniha Jelšava a Jelšavské panstvo v stredoveku je bližším pohľadom na vývoj osídlenia a majetkových pomerov jedného úzko vymedzeného územia Gemerskej župy, ktoré počas stredoveku tvorilo hradné panstvo. To sa rozprestieralo v hornom povodí rieky Muráň, v severozápadnej okrajovej časti župy a jeho centrom bola dnešná Jelšava a Jelšavský hrad, na samom konci skúmaného obdobia hrad Muráň. Svojou rozlohou tvorilo jedno z najväčších panstiev Gemera. Práca podáva dejiny panstva v rámci dejín celej župy, jeho vývoj vyvodzuje z vývoja ostatného gemerského územia. Rozvoj spojený s ťažbou železnej rudy, ako aj so stabilnými majetkovými pomermi zapája do celkového rozvoje gemerského baníctva a do poznania bližších skutočností o gemerských šľachtických rodoch. Kniha prináša mnoho nových poznatkov, ktoré vo viacerých momentoch obohacujú nielen stredoveké dejiny Slovenska, ale aj celého Uhorského kráľovstva. Kniha má rozsah 331 strán a je rozdelená do 4 častí: 1. Územie Gemera do konca 13.storočia, 2. Rod Ratoldovcov a vznik panstva Jelšava, 3. Panstvo Jelšava do roku 1427 a páni z Jelšavy, 4. Ďalšie osudy Panstva Jelšava do konca stredoveku.
Spomínaná kniha sa dá zakúpiť v Turistickom informačno centre v Revúcej, Muránska 18, 050 01 Revúca (objednať sa dá aj telefonicky na dobierku) e-mail: , telefón: 058 2862222.

17.3.2010

Mgr. Petra Romšáková,
Čítať 3920 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:34

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!