štvrtok, 28 marec 2013 11:00

Pavla Ferdinandyho a jeho palice, kyjaky a ozembuchy poznajú od Kanady po Japonsko Doporučený

Napísal(a) Ľudmila Pulišová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pavol Ferdinandy z Revúcej. Foto: Ondrej DobošPavol Ferdinandy z Revúcej sa venuje výrobe úžitkových, dekoratívnych, vychádzkových, poľovníckych a pastierskych palíc od roku 2004. Postupne sa začal zaoberať i tvorbou betlehemských kyjakov a  ozembuchov. Prvé informácie o spracovávaní dreva a rezbárstve získaval od svojich priateľov, neskôr si vedomosti dopĺňal a rozširoval štúdiom najmä staršej odbornej literatúry. Cenné poznatky o metódach výroby rôznych druhov ľudových umeleckých výrobkov zo samorastov

nadobudol konzultáciami s etnografmi a pri návštevách múzeí. Na salašoch, od pastierov oviec, ale aj od pastierov  hovädzieho dobytka, predovšetkým z oblasti Gemera a Malohontu, sa dozvedal o vzácnych tradičných technológiách, dedených z pokolenia na pokolenie. K výrobe najradšej využíva samorasty, prírodou poškodené dreviny, jednotlivé konáre, alebo koreňové systémy, predovšetkým z liesky, javora, drieňa, duba, buka, smreka.
Svoje výrobky Pavol Ferdinandy predstavuje na folklórnych podujatiach v Detve, Myjave, Pribyline a Východnej, ale aj počas rôznych remeselníckych jarmokov, napríklad v Banskej Bystrici, Kežmarku, Leviciach, Nitre, Trnave, či pri rozličných akciách miest a obcí Slovenska. Jeho výrobkom sa tešia i zákazníci v Kanade, USA, Japonsku, Nemecku, Francúzku, Kuvajte a v ďalších krajinách. Keďže patrí do rodiny spolupracovníkov Ústredia ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV), s jeho výrobkami sa môžete stretnúť aj v ich špecializovaných predajniach.
P. Ferdinandy svoje výrobky prezentuje aj v Bratislave. Foto: Ondrej DobošNa výstave v Gemersko – malohontskom múzeu v Rimavskej Sobote, ktorá bude sprístupnená od 5. apríla do 30. apríla 2013, návštevník môže vidieť ukážku betlehemských kyjakov a ozembuchov, rôzne druhy osekancov, drevené alebo mosadzné ovčiarske háčiky (kampó), kuľagy, hrky, palice vylievané cínom, vychádzkové, turistické, poľovnícke palice, ale aj palice kombinované s parožím. Zaujímavé sú palice jednoduché hladké, vyrezávané geometrickými a rastlinnými vzormi, palice ktoré dekorujú tváre, ale aj hlavy zvierat - koní, psov, srniek, vtákov a pod. Jedným z náročných motívov v jeho tvorbe sú pozapletané hady, ktoré v tradičnej slovanskej kultúre patrili k ochrancom domácností.
Tvorba Pavla Ferdinandyho je v závere výstavy doplnená ukážkou palíc, fokošov a valašiek nachádzajúcich sa v zbierkových fondoch Gemersko – malohontského múzea. Daná zbierka sa na pôde múzea začala formovať krátko po jeho vzniku v roku 1882, pričom jej výraznejší nárast nastal od 2. polovice 70. rokov 20. storočia, čo súvisí s príchodom odborných pracovníkov do múzea, čím sa odborná, a teda aj zbierkotvorná činnosť stali systematickejšie. V súčasnosti sa vo fondoch etnografie a histórie nachádza spolu vyše 90 rôznych palíc, fokošov a valašiek. Vystavené exponáty, pochádzajúce z 1. polovice 19. až zo začiatku 20. storočia, sú tak vhodnou historickou paralelou vyššie prezentovaných ľudovoumeleckých výrobkov.
Ľudmila Pulišová
etnografka GMM

 

{jcomments on}

 

Čítať 6445 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:35

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!