streda, 13 máj 2015 10:59

PhDr. Kliment Mitura - rožňavský medailér s mincou desiatich najkrajších na svete vystavuje

Napísal(a) Csaba Urban
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)
 
mitura kliment vystavuje 1aVýstavu výtvarníka a medailéra PhDr. Klimenta Mituru v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave otvorili dňa 7. mája 2015 už po druhýkrát, tentoraz pri príležitosti jeho životného jubilea – 75 rokov. Na slávnostnej vernisáži po vystúpení folklórneho súboru Haviar privítala hostí v mene Baníckeho múzea Mgr. Gabriella Badin. O živote a tvorbe pána Mituru poinformoval prítomných pán Štefan Gerža, ako jeho dlhoročný osobný priateľ, ktorý bol zároveň aj iniciátorom tejto výstavy.
Pán Mitura, člen Združenia medailérov Slovenska, sa narodil v Kopčanoch na Záhorí, ale už dlhé roky pôsobí a tvorí v Rožňave. Medzi jeho najznámejšie diela z oblasti medailérskej tvorby patria: medaila profesora Kňazovického ako najvyššie vyznamenanie pre darcov krvi z roku 2006, medaila k 800. výročiu nedožitých narodenín sv. Alžbety, patrónky Košíc z roku 2007, či medaila profesora Barnarda k 40. výročiu prvej transplantácie srdca na svete z roku 2007. Vyhotovil tiež pamätnú tabuľu pri príležitosti 160. výročia narodenia Pavla Dobšinského v roku 2008, plaketu k 50. výročiu vzniku Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach v roku 2010 a mnohé iné.
Diela Klimenta Mituru sa vystavujú aj v zahraničí.  
 

V roku 2009 sa zúčastnil na výstavách v Colorado Springs v USA, v roku 2010 vo Fínsku v Tampere, v r. 2012 v škótskom Glasgove a vlani v bulharskej Sofii. Pre Rožňavčanov bude asi najznámejšia pamätná tabuľa, zobrazujúca pápeža Jána Pavla II., ktorú odhalili v septembri 2004 na priečelí budovy Biskupského úradu v Rožňave z príležitosti návštevy Sv. Otca v Rožňave v roku 2003. 
Je autorom množstva pamätných a zberateľských mincí, medailí, plakiet a pamätných tabúľ, ktoré neraz získali hodnotné ocenenia. V roku 2008 získal Cenu primátora mesta Rožňava a v roku 2011 Cenu mesta Rožňava.
Ako pán Mitura uviedol, on osobne je najviac hrdý na Cikkerovu mincu, ktorú vyhotovil k 100. výročiu narodenia hudobného skladateľa Jána Cikkera, ktorá bola zaradená medzi 10 najkrajších mincí na svete v kategórii striebro v Berlíne v roku 2012.
Na vernisáži výstavy sa autor vyjadril, že by vo svojej práci rád pokračoval aj naďalej a vytvoril ešte množstvo jedinečných umeleckých diel a my mu k tomu prajeme pevné zdravie, veľa energie a množstvo dobrých nápadov.
Výstava predstavujúca výber z jeho celoživotnej tvorby potrvá do 30. mája 2015.

 Csaba Urban

 
 

 

[cincopa AQLAggs52C2B]

 

Čítať 2796 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:35

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!