utorok, 03 marec 2015 15:16

Pozdravujem Ťa, Vyšná Pokoradz, taký je titul publikácie Júliusa Albertyho pripravenej na prezentáciu i čítanie

Napísal(a) Mgr. Iveta Krnáčová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

pozvanka J Alberty 1aV Gemersko-malohontskom múzeu sa 5. marca 2015 uskutoční slávnostná prezentácia publikácie Pozdravujem Ťa, Vyšná Pokoradz z pera emeritného univerzitného profesora Júliusa Albertyho, vyšnopokoradzkého rodáka.
Autor koncipoval svoje dielo formou spomienok na svoje „mladé letá“ prežité v obci od svojho narodenia v roku 1925 až do konca 2. svetovej vojny. Kniha profesionálneho historika pútavou formou sprístupňuje čitateľovi slovami autora: „morálny kódex vyšnopokoradzkej obecnej komunity. Podstatou tohto kódexu bol spôsob života, životné prostredie, kultúrna úroveň a medziľudské vzťahy.“ Dielo je odkazom predkov súčasníkom a budúcim generáciám. Profesor Alberty v jednotlivých kapitolách podrobne popisuje topografiu obce, obyvateľstvo, vybavenie domácností, charakteristiku obecného chotára, poľnohospodárstvo, životnú úroveň, spoločenský život, detské hry a športy a mimoriadne udalosti. 


Tlačovú správu pripravila: Mgr. Iveta Krnáčová, knihovníčka múzea

Poznámka MG: Július Alberty sa narodil 19. augusta 1925 vo Vyšnej Pokoradzi, teraz časť Rimavskej Soboty. Je uznávaný historik, vedec, univerzitný pedagóg, publicista. Študoval na gymnáziu v Rimavskej Sobote, v Tisovci a na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Pôsobil ako stredoškolský učiteľ, od roku 1955 vysokoškolský profesor a dekan na Pedagogickej fakulte v Banskej Bystrici, neskôr pracoval v Oblastnej galérii v Banskej Bystrici. V roku 1990 sa vrátil na Fakultu humanitných vied UMB v Banskej Bystrici.        Bol členom mnohých vedeckých spoločností a spolkov - zakladajúci člen Slovenskej historickej spoločnosti a jej predseda, Medzinárodnej asociácie didaktikov dejepisu, Čs. historickej spoločnosti, zakladajúci člen a predseda Gemersko-malohontskej vlastivednej spoločnosti. Autor vysokoškolských učebníc (Cesta za poznaním minulosti, Metodika Dějepisu jako učebního předmětu, Didaktika dejepisu, Úvod do vyučovania dejepisu)     

alberty julo1aa vedeckých monografií. V mnohých vedeckých zborníkoch, monografiách a časopisoch publikoval vyše 200 príspevkov k dejinám, k poznaniu osobností, k spoločenských otázkam, či k vlastivedným otázkam, zameraných aj na oblasť Gemera-Malohontu (mnohé najmä v časopise Obzor Gemera a Obzor Gemera-Malohontu a v zborníku Vlastivedné štúdie Gemera). Ocenený bol viacerými vyznamenaniami.  (M.M.)

Čítať 2249 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:37

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!