piatok, 28 január 2011 15:34

Pred otvorením výstavy o spisovateľke Kláre Jarunkovej a besede s jej dcérou akad. maliarkou Danielou Zacharovou Doporučený

Napísal(a) Tatiana Bachňáková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

(Gemerská knižnica Pavla Dobšinského Rožňava – tlačová správa) – Stráviť takmer celý jeden deň pri knihách si pomaly dnes už ani nevieme predstaviť. Počítač v zamestnaní dospelých je takmer samozrejmosť  a vo voľných chvíľach detí  ani nehovoriac. Internet, ako taký, zasiahol naše domácnosti a takmer úplne vytlačil z nich knihy. Je to celospoločenský a niekoľkoročný problém. Príbehy a udalosti z každodenného života detí plných humoru a vtipu, pohľad na detstvo, dospievanie i dospelosť, ale aj to, ako vznikali knihy a k nim ilustrácie, bude znieť sálou Gemerskej knižnice Pavla Dobšinského

v Rožňave prostredníctvom akademickej maliarky, ilustrátorky a karikaturistky Daniely Zacharovej, dcéry spisovateľky Kláry Jarunkovej 1. februára. Beseda o tvorbe Kláry Jarunkovej plná prekvapení, ale aj nevšedného pohľadu dcéry na mamine knihy sa začína o 9,30 hod. a 13,30 hod.
Kniha pre niekoho znamená silu premeniť zlú náladu na dobrú, iní ju považujú za zdroj informácií a ďalším pomáha rozvíjať fantáziu, predstavivosť, či jednoducho oddych.  Výrazný vplyv na rozvoj osobnosti má čítanie  deťom v útlom veku. Tu sa formuje prvý vzťah ku knihe. „Výlety do rozprávkového sveta fantázie si zaslúžia všetky deti. A my v knižnici im chceme prostredníctvom písmeniek ukázať, kde sa ukrýva pomyslená taška plná vitamínov pre dušu“ - povedala riaditeľka knižnice Mgr. Iveta Kyselová. "Z roka na rok zisťujeme, že deti majú problém s vyjadrovaním a so zopakovaním podľa vlastných slov toho, čo počuli. Osobné kamarátstva vymenili za "chatovanie" s neznámymi cez počítač, kde teda aj pravopis nie je vôbec pravopis" - prezradila pracovníčka úseku hudby a umenia Tatiana Bachňáková.Daniela Zacharová, dcéra Kláry Jarunkovej Klára Jarunková patrí medzi najväčšie osobnosti vo svete detských spisovateľov. Debutovala zbierkou humoristických čŕt a poviedok zo školského prostredia Hrdinský zápisník v roku 1960. Diela ako JedináBrat mlčanlivého Vlka sa vďaka 70 prekladom stali súčasťou zlatého fondu svetovej literatúry pre deti a mládež. Stala sa niekoľkokrát laureátkou viacerých medzinárodných ocenení. Jej knihy vyšli v 39 jazykoch sveta vo vyše 150 vydaniach.
Daniela Zacharová vyštudovala oddelenie krajinárskej a figurálnej kompozície na VŠVU v Bratislave. Študovala u profesora Želibského a Vincenta Hložníka. Vďaka mame mala blízko ku knihám. V utorok nazrieme do domácnosti Jarunkových, kde nebola núdza o pekné slovo, veľa lásky, milých ľudí, pomoc či ústretovosť. Kreslené vtipy začala vymýšľať už ako šestnásťročná. A o ten prvý, časopisecký sa s prítomnými deťmi rada podelí. Veď, čo už len môže spôsobiť taká banánová šupka pohodená kdesi na zemi, si viete sami predstaviť.  Dať to do podoby kresleného humoru nie je na prvý pohľad taká ľahká vec. Čím všetkým musela prejsť akademická maliarka, alebo ako sa jej ilustrovali mamine knihy, to budú aj zvedavé otázky pracovníkov knižnice, ktorí sa na toto stretnutie tešia.
Slávnostné otvorenie výstavy o Kláre Jarunkovej a beseda s jej dcérou Danielou Zacharovou, akademickou maliarkou, ilustrátorkou a karikaturistkou o jej tvorbe je jedno z podujatí v rámci Dní Rožňavy ktoré organizuje mesto Rožňava. Uskutoční sa 1. februára 2011 v Gemerskej knižnici Pavla Dobšinského. Výstava potrvá do 31. marca 2011 a záujemcovia si ju môžu pozrieť v rámci výpožičných hodín knižnice. Vstup je zdarma. 

Kontakt: Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave : 058 788 09 11 , 058 788 09 17, mail : , , www.kniznica-rv.sk, www.roznava.sk.

Tatiana Bachňáková,
Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave

{jcomments on}

Čítať 3608 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:39

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!