piatok, 28 február 2014 16:03

Predstaví sa najstaršia Biblia v knižnici múzea: BIBLJ SWATA. (KRALICE) 1596

Napísal(a) Mgr. Iveta Krnáčová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rs biblia-2014aV období od 3. – 31. marca 2014 bude Gemersko-malohontské múzeum vystavovať najstaršiu Bibliu zo svojej knižnice. Vzácna tlač je súčasťou takmer 45 tisícového historického knižničného fondu Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote, ktorý obsahuje mnoho vzácnych historických tlačí. 
Najstaršia Biblia v knižnici múzea je z roku 1596: Biblj Swatá. To gest, Khiha wniz
se wssecka Pjsma swata Starého y Nowého Zákona zdrzugj: w nowě wytisstěna a wydána, Léta Páně M D XC VI. (Bibli Svatá. To jest, Kniha v niž se všecka Písma svatá Starého i Nového Zákona združujú: v nově vytištena a vydána Léta Páně 1596). Biblia bola vydaná v češtine v nemeckom neogotickom písme – švabachu na 1 162 stranách. V texte Biblie sa nevyskytujú ilustrácie, výtvarne zdobený je len titulný list. Tvorí ho biblický výjav vytvorený technikou drevorezu, základné údaje o knihe sú napísané červenou farbou v jeho strede v oválnom ráme. Zaujímavá je i kožená väzba Biblie, ktorú krášlia i ochraňujú mohutné kovové nárožnice s puklicami. Bibliu vydala pravdepodobne Jednota Bratská v Kraliciach.

rs pm-marec-2014Jednota Bratská, náboženská spoločnosť v Čechách pôvodne vyrástla z husitských ideí. Pretrvala stáročia aj napriek jej potláčaniu panovníkmi 16. storočia, ktorí sa snažili o jednotnú katolícku vieru. Jednota Bratská bola spriaznená s Lutherovým učením, neskôr s učením Jána Kalvína. Zostala však samostatnou náboženskou spoločnosťou, školou dokonalosti a čistoty v kresťanskej viere. 
Sväté Písmo – Biblia je najčastejšie vydávaným dielom na svete. Je základom viery kresťanských náboženstiev, zároveň je i kódexom kresťanskej filozofie a morálky a jedinečným literárnym dielom. V stredoveku Bibliu prepisovali ručne mnísi v kláštoroch a často ju bohato farebne ilustrovali. Každý takýto rukopis bol veľmi drahým umeleckým originálom, ktorý mohli vlastniť len cirkvi a zámožní svetskí hodnostári. Vynález kníhtlače v roku 1445 znamenal však veľký prelom. Tlačené knihy výrazne zlacneli a boli cenovo dostupné i pre nižšie vrstvy spoločnosti. Biblia sa stala najdôležitejšou a posvätnou knihou v rodinách, dedila sa z generácie na generáciu.
Mgr. Iveta Krnáčová, knihovníčka múzea

 

Čítať 2156 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:39

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!