pondelok, 24 november 2014 15:52

Predmet mesiaca december - Oliver Gömöry: Fotografia maliara Ladislava Mednyánszkeho

Napísal(a) Mgr. Angelika Kolár
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rs Fotografia1aV mesiaci december 2014 bude Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote vystavovať fotografiu s portrétom maliara Ladislava Mednyánszkeho (1852-1919) od Olivera Gömöryho (1869-1920) zo Širkoviec. 
Maliar európskeho významu, barón Ladislav Mednyánszky bol jednou z najvýznamnejších a najzaujímavejších osobností prelomu 19. a 20. storočia. Ako dobrý priateľ právnika a ministerského spravodajcu Olivera Gömöryho, bol častým hosťom v rodinnej kúrii Gömöryovcov v Širkovciach. S Oliverom a jeho manželkou,
herečkou budapeštianskeho národného divadla Margitou Maróthy - Gömöry ho spájal nielen záujem o umenie ale aj inklinácia k novým filozofickým a náboženským prúdom 19. storočia, najmä k teozofii. Gömöryovci organizovali vo svojej kúrii v Širkovciach stretnutia prívržencov dekadencie, na ktorých sa Mednyánszky
pravidelne zúčastňoval spolu so svojím švagrom Istvánom Czóbelom, spisovateľom Žigmundom Justhom a ďalšími priateľmi.
Okrem mysticizmu a náboženstva sa Oliver Gömöry aktívne venoval literárnej

tvorbe, výtvarnému umeniu a fotografovaniu. Fotografia s portrétom Ladislava Mednyánszkeho vznikla pravdepodobne v roku 1910 alebo o niečo skôr. Vysoké výtvarné kvality fotografie potvrdzuje aj fakt, že v roku 1910 rs o m Fotografiabola vystavená na medzinárodnej fotografickej výstave v Budapešti, ktorú v priestoroch „Műcsarnoku“ zorganizoval Zväz maďarských amatérskych fotografov. Gömöryho fotografia Mednyánszkeho sa do užšieho výberu na výstavu dostala spomedzi 600 prihlásených záberov. Vyvážená kompozícia fotografie necháva vyniknúť tvár charizmatického muža s priateľským výrazom. Intímny charakter portrétu podčiarkuje aj vzájomný blízky vzťah autora a modelu, a tým je celková atmosféra fotografie nesmierne podmanivá. 

Fotografia sa do zbierkového fondu múzea dostala darom v 50. rokoch 20. storočia a je súčasťou rozsiahlej pozostalosti rodiny Gömöry, ktorú múzeum uchováva.
Tlačovú správu pripravila:
Mgr. Angelika Kolár,
historička umenia GMM

 

Čítať 1985 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:39

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!