pondelok, 01 júl 2013 19:03

Predmet mesiaca júl - miniatúrna sacia nádobka z Vyšnej Pokoradze Doporučený

Napísal(a) PhDr. Alexander Botoš
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

V zbierkach Gemersko-malohontského múzea je zachovaný pozoruhodný zbierkový predmet, ktorý pochádza z rozsiahlej terénnej činnosti jedného zo zakladateľov múzea, ako aj prvého archeológa múzea, evanjelického farára Ľudovíta Hűvössyho. Zbierkový predmet môžeme označiť ako miniatúrnu saciu nádobku. Charakterizujeme ju ako malú amforka s lomeným kolienkovitým uškom, cez ktoré je prevŕtaný sací otvor. Vydutie amforky je zdobené jemným žliabkovaním.

Nádobka pochádza zo žiarového pohrebiska pilinskej a kyjatickej kultúry vo Vyšnej Pokoradzi, ktoré v roku 1882 preskúmal už spomínaný nestor gemersko-malohontskej archeológie - Ľudovít Hűvössy.
Sacie nádobky sú v materiálnej náplni kyjatickej kultúry pomerne ojedinelými a vzácnymi nálezmi. Funkcia sacích nádobiek nie je jednoznačne preukázaná. Nakoľko archeológia nedokáže zrekonštruovať rituály, ktoré sa v minulosti odohrávali, môžeme o funkcii a význame sacích nádobiek len uvažovať. Väčšina doposiaľ objavených sacích nádobiek pochádza z inventáru žiarových hrobov. Je preto pravdepodobné, že sacie nádobky slúžili na konzumáciu (resp. na ťahanie po dúškoch) bližšie neznámej magickej, božskej tekutiny pri pohrebnom ceremoniáli. Takouto tekutinou mohla byť napríklad minerálna voda, bylinné čaje alebo aj alkoholické destiláty.
PhDr. Alexander Botoš
archeológ múzea

{jcomments on}

 

Čítať 1906 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:39

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!