piatok, 12 jún 2015 11:41

Putovná výstava pod názvom Synagógy stredovýchodnej Európy sa zastavila v Rožňave

Napísal(a) Csaba Urban a Petronela Potoczká
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv synagogy 1aPutovná výstava pod názvom Synagógy stredovýchodnej Európy v rokoch 1782 až 1944 sa tentokrát ocitla v Rožňave. Počas dlhej prípravy v spolupráci Baníckeho múzea v Rožňave s Generálnym konzulátom Maďarskej republiky v Košiciach sa pôvodná bannerová výstava, rozšírila o prvky spojené s našim mestom. Konkrétne ide o fotografie a predmety súvisiace s bývalou synagógou v Rožňave, ktorá sa stala obeťou totalitného idealizmu koncom 50. rokov minulého storočia. Vďaka nim sme si spomenuli na jednu z mnohých skvostov v tomto regióne, ktoré sú už nenávratne minulosťou.
Synagógy sú nielen miesta pre modlenie, ale zároveň sú centrami židovského duchovného života a predstavujú symbol súdržnosti tohto spoločenstva. V stredovýchodnej Európe sa v druhej polovici 19. storočia prejavila silnejúca asimilácia židovstva a taktiež spoločenská modernizácia. Táto výstava je cestovanie v čase i v priestore, zobrazuje dojemné zábery ruín kedysi rozkvitajúcich synagóg v porovnaní s vynovenými a stále funkčnými stavbami v rôznych destináciách Európy. Tento pohľad nám pripomína nevyčísliteľné straty nielen pre židovstvo, ale pre celú kultúru dotknutých národov.

Cieľom výstavy je vykresliť toto dedičstvo pre širokú verejnosť a taktiež nám pripomenúť našu spoločnú zodpovednosť v boji proti ďalším podobným tragédiám v budúcnosti.
Otvoreniu výstavy dňa 9. júna 2015 predchádzalo  kladenie vencov pri pamätnom kameni na mieste bývalej synagógy, kde prítomných privítala referentka MsÚ Tímea Havasi, následne primátor mesta Pavol Burdiga a pán László Kardos, ktorý vo svojom príhovore priblížil históriu a osud rožňavskej synagógy.
Samotná vernisáž výstavy sa konala v Galérii Baníckeho múzea na Námestí baníkov, ktorú uvádzala Tímea Havasi. Výstavu otvoril generálny konzul Maďarska v Košiciach pán Szesztay Ádám. List veľvyslanca Štátu Izrael na Slovensku pána J. E. Alexandra Ben-Zviho prečítal JUDr. Peter Frajt, honorárny konzul Izraela v Košiciach. Svoj príhovor predniesol aj predseda Židovskej náboženskej obce v Košiciach JUDr. Pavol Sitár ako aj poverený riaditeľ Baníckeho múzea v Rožňave Mgr. Martin Kováč. Oficiálnu časť vernisáže ukončili poviedka z vlastnej tvorby pána Ferenca Ambrusa a spev košického reformovaného cirkevného zboru Laudate Dominum.
Výstava ponúka nielen jednotný ucelený pohľad na architektúru synagóg a ich dejiny, ale celkový pohľad na kroniku kultúr jednotlivých regiónov a na židovské dedičstvo zachované po holokauste. Doplnená je o jednotlivé predmety zo zbierok Baníckeho múzea v Rožňave, ale aj zo súkromných zbierok. Ide o mramorovú Knihu Mojžišovu – 10 Božích prikázaní, ktorá zdobila priečelnú fasádu rožňavskej synagógy, či o tabuľu s poďakovaním pre Františku Andrássyovú za finančný príspevok pri výstavbe synagógy. Neprehliadnuteľným predmetom je aj pečatidlo rožňavskej židovskej obce, či obhorené modlitebné knižky písané hebrejsky. Ďalšími zaujímavosťami sú menora – sedemramenný židovský svietnik, chanukija – deväťramenný židovský svietnik, pivové fľaše z veľkoobchodu Eugena Rosenblütha a dobové fotografie rožňavskej synagógy.
Výstava potrvá do 18. júla 2015 a následne poputuje do Prešova.
Csaba Urban a Petronela Potoczká

Fotografie: Janka Vaisová

[cincopa AAKA8rM2msfw]

 

Čítať 1618 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:42

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!