utorok, 07 máj 2013 11:40

Som hrdá, že som z Gemera, a hrdá i na to, že som mohla byť v spoločnosti odetá v kroji z horného Gemera Doporučený

Napísal(a) Jaroslava Šimonová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Pozdravujem všetkých čitateľov.
V úvode mi dovoľte, aby som sa vám predstavila a napísala niečo o sebe. Volám sa Jaroslava a žijem v Martine, no pochádzam z Gemera a tento kraj mi navždy zostane v srdci zapísaný veľkými písmenami. Je to moje rodisko, môj domov, moje detstvo. Prežila som tam krásne časy, avšak život ma prinútil opustiť tento krásny kraj a usadiť sa v Martine. Som normálna Slovenka akých je v našej krajine mnoho. Mám však záľubu v zdobení medovníkov. Je to práca, pri ktorej nájdem svoj kľud,

pohodičku, ale predovšetkým radosť z toho čo vytvorím. Medovníčky pečiem a zdobím už asi 20 rokov a vždy ma teší, keď si večer sadnem za stôl a začnem zdobiť.
Počas tých rokov som stretla množstvo medovníkarok, ktoré sa medovníčkom venujú taktiež roky rokúce a ich medovníčky obdivujú ľudia z celej republiky.
Dňa 4.5.2013 sa v Čičmanoch uskutočnilo celoslovenské stretnutie medovníkárov a súťaž o najkrajší medovník s témou Slovenský ľudový kroj. Samozrejme som neváhala a potvrdila svoju účasť, čím začal maratón príprav na víkend plný zábavy. Stretnutia medovníkárov sa vždy nesú v duchu folklóru, avšak tento víked bol špeciálny.
Organizátorka sa rozhodla, že celoslovenské stretnutie medovníkárok okorení folklórnym nádychom a tak sa stalo, že medovníkárky prišli na stretnutie v krojoch z oblasti z ktorej pochádzajú. Samozrejme pre mňa neprichádzalo do úvahy nič iné ako kroj z horného Gemera. Ani môj medovník sa nezatúlal a vznikol medovníkový kroj taktiež z horného Gemera. V tejto zostave som sa teda pobrala smerom na Čičmany. Po príchode sme sa zvítali staré známe z celého Slovenska, objavili sa však aj nové tváre. Ubytovanie bolo zaistené v miestnom penzióne, ktorý skvele vyhovoval našim folklórnym náladám. V sobotu ráno o 9.00 hod. sa to všetko začalo. Ženy vystrojené v krojoch boli pripravené prezentovať svoje medovníky a svoj kraj odkiaľ pochádzajú. Postupne sa tak prezentovali kroje z východu, ktorý mal široké zastúpenie od Bardejova, cez Svidník a Košice a ďalej Stredné Slovensko až po Žilinu a Nitru a dokonca sa objavil aj kroj z Moravy. Ja, samozrejme srdcom Gemerčanka, som sa snažila prezentovať kroj z horného Gemera a za pomoci mojej sestry a p. Nemčoka, vedúceho folklórneho súboru DUBINA z Rožňavy, ktorý mi zapožičal kroj z Rejdovej. Veľká vďaka patrí p. Nemčkovi za ochotu, ktorá pomohla prezentovať horný Gemer a tak som sa mohla predstaviť na podujatí v typickom rejdovskom kroji.
ŠEPEC, OPLECKO, LAJBLÍK, KAMŽA, RÚBOK, ŠIŽMY. Z týchto súčastí pozostával mnou prezentovaný kroj, ktorý sa páčil všetkým prítomným a ja som bola rada, že gemerský folklór sa ľuďom páči. Potom sa pozornosť obrátila už ku medovníkom, kde organizátori určili dve kategórie 2D a 3D. V 2D kategórii vyhral medovník od Dariny Kšenzulákovej – Ženský a mužský oravský kroj a v karegórii 3D vyhral Zbojnícky opasok od Janky Repáňovej zo Žiliny. Aj keď sa môj medovník neumiestnil na stupňoch víťazov, dostal čestné uznanie a páčil sa. Chyba bola zrejme v tom, že rukávy neboli medovníkové, ale boli dorobené z marcipánu. Ja som však rada, že som mohla reprezentovať gemerský folklór v plnej kráse nielen z tej krajčírskej stránky, ale aj z tej sladkej. "Ved nach šicä šô tam buli môžu povedat, že tot Gemer je bars pekný kraj. Šak tot náš Gemer sä nestratí."
... A záver? Dovolím si v nárečí: 

Bul to bars pekný den v tých Čičmanoch ale prišól vešier a tak smo sä každá rozlúšili s tým, že sä o rok zas stretnemo na totých medovníkových slávnostoch. Potem som sadla do motora s mojím starým a taj smo šli domô. No musím poedat, že mi bulo bars dobre a že už teráz sä bars teším, ked se zas stretnemo na medovníkoch. A už teráz viem, že zas pojdem v tom našem härdem hornogemerským kroju. Ved Gemer furt bude „doma“.
Bars pekne vám däkujem za šítanie a velo zdravä."

 Jaroslava Šimonová

{jcomments on}

 

Čítať 9897 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:47

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!