sobota, 27 jún 2015 00:14

Téma jánskych zvykov zaujala aj širšiu verejnosť nie iba folkloristov

Napísal(a) MFe
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Téma jánskych zvykov zaujala aj širšiu verejnosť, nie iba folkloristov, a tak sa návštevníci o nich dozvedeli niekoľko zaujímavostí.
rv janske 1a„Jánske tradície sa v našom regióne nezachovali až v takom rozsahu ako v iných, ale zvyky a činnosti v minulosti boli aj v gemerských obciach naozaj pozoruhodné. O nich prítomným porozprávali naši hostia a doplnili ich aj návštevníci, čo výrazne obohatilo celé podujatie,“ skonštatovala Mária Ferenczová z Gemerského osvetového strediska v Rožňave.
Tajomnú atmosféru svätojánskej noci navodila ľudová hudba Ondreja Hlaváča a Dana Lacková, ktorá celým programom sprevádzala. Pestrý program folklórneho súboru Haviar z Rožňavy s ľudovou hudbou O. Hlaváča bol doplnený rozhovormi o zvykoch v období letného slnovratu. Odborní pracovníci Gemerského osvetového strediska Mgr. Mária Hlaváčová, etnomuzikologička, ich priblížila z pohľadu našich predkov a Mgr. Juraj Lörinčík ponúkol zaujímavosti z hľadiska astronomického. Samozrejme, že na tomto podujatí nemohla chýbať ani "babka bylinkárka". Pani Anna Rogosová prízvukovala význam liečivých účinkov niektorých rastlín, vysvetlila spôsob ich zberu, sušenia a skladovania. Z jej

liečivých byliniek nazbieraných práve počas svätojánskej noci organizátori pripravili niekoľko druhov bylinkových čajov, o ich ochutnávku bol veľký záujem.
Do veselej a poučnej rozpravy o magickej svätojánskej noci sa zapojili aj návštevníci a podelili sa o svoje skúsenosti či poznatky súvisiace s jánskymi zvykmi i bylinkami. Folklórny večer ukončila škola tanca pod vedením FS Haviar. 

„Celé podujatie sa nieslo v príjemnej, takmer rodinnej atmosfére a dobrej nálade, čo ma osobne veľmi potešilo. Veríme, že všetci účastníci odchádzali spokojní a budú sa k nám radi vracať, keďže tieto folklórne večery plánujeme organizovať pravidelne každý mesiac,“ na záver dodala Mgr. Helena Novotná, riaditeľka GOS v Rožňave.

MFe

 

[cincopa AEJAZq8Y-r-q]

 

 

Čítať 1894 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:51

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!