štvrtok, 30 júl 2015 15:41

V auguste vystavia zreštaurované staré dielo Jána KOLLÁRA: Staroitalia slavjanská...

Napísal(a) Mgr. Iveta Krnáčová
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rs Staroitalia slavjanska pred rest 2 aV mesiaci august bude Gemersko-malohontské múzeum v Rimavskej Sobote vystavovať odborne zreštaurovanú starú tlač z knižnice múzea – dielo Jána KOLLÁRA: Staroitalia slavjanská... Knihu v češtine vydala Císařská královská dvorská a státní tiskáren vo Viedni v roku 1853.
Súčasťou Gemersko-malohontského múzea v Rimavskej Sobote je i rozsiahla knižnica, budovaná počas 133 rokov existencie múzea. Obsahuje až 44 636 kníh, novín, časopisov, kalendárov, učebníc a rôznych drobných tlačí od 16. storočia až po začiatok 20. storočia. Cenné kultúrne dedičstvo uložené v knižnici múzea obsahovo zahŕňa rôzne vedné odbory, náboženskú i krásnu literatúru. Z jazykového hľadiska dominuje latinčina, nemčina, maďarčina, menej slovenčina, biblická čeština, angličtina, francúzština, nachádzajú sa tu však i knihy v gréčtine a hebrejčine. 
Múzeum uskutočňuje komplexný systém ochrany svojho knižničného fondu a zabezpečuje reštaurovanie a konzervovanie poškodených starých tlačí. Financie na realizáciu danej činnosti získavame z dotačného systému Ministerstva kultúry Slovenskej republiky a iných organizácií. Doposiaľ sme zabezpečili odborné reštaurovanie 134 vzácnych tlačí zo 16. – 19.

storočia prostredníctvom dotáciami podporených projektov. 
rs Staroitalia slavjanska pred rest 2Predmetom mesiaca august je zreštaurované dielo Jána KOLLÁRA: Staroitalia slavjanská aneb objevy a důkazy živlů slavských v zeměpisu, v dějinách a v bájesloví, zvláště v řeči a literatuře nejdávnejších vlaských a sousedních kmenů... Knihu v češtine vydala Císařská královská dvorská a státní tiskáren vo Viedni v roku 1853 v rozsahu 884 strán. Kniha je viazaná v polopergamenovej väzbe s aplikovaným titulným listom na knižných doskách, vytlačená na strojový papier, zošitý do formy neorezaného knižného bloku.

Dielo pochádza z významného knižného celku, uchovávaného v múzeu – z Daxnerovej knižnice. Jedná sa o osobnú knižnicu publicistu, kultúrneho pracovníka a bankového riaditeľa Ivana Daxnera z Tisovca. Ivan Daxner bol synom Štefana Marka Daxnera.
rs Staroitalia slavjanska po rest 1Knihu odborne zreštaurovali študenti odboru konzervátorské a reštaurátorské práce Strednej priemyselnej školy S. Stankovianskeho v Banskej Štiavnici, pod odborným vedením pedagógov, členov Komory reštaurátorov na Slovensku: Mgr.Art. Štefanom Kockom a Mgr. Radovanom Blahom. Komplexné reštaurovanie tlače sa udialo so zreteľom na zachovanie autenticity, pôvodnosti a špecifickosti knižnej väzby. Pre zreštaurovanú knihu bol vytvorený ochranný obal.
Podrobný popis a fotografie reštaurátorských prác obsahuje technologická dokumentácia o reštaurovanom diele, ktorá je súčasťou vystaveného predmetu mesiaca august.
Tlačovú správu pripravila: Mgr. Iveta Krnáčová

 

Čítať 1827 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:56

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!