piatok, 21 marec 2014 12:20

V Baníckom múzeu v Rožňave vystavujú vzácne kusy nábytku zo zbierok Hradného múzea Istvána Dobóa v Egri

Napísal(a) Martin Kováč
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv nabytok1aV zbierkach Hradného múzea Istvána Dobóa v Egri sa nachádza mnoho tesármi a stolármi vyhotovených truhlíc. Najstaršie kusy majú takmer 250 rokov. Tieto náročne opracované kusy nábytku sú nositeľmi mnohých informácií a odkazov každodenného spôsobu života ľudí. Svet, ale aj ľudia žijúci v údolí rieky Slaná a v okolí pohoria Bükk a Mátry, sa totiž veľmi zmenili od doby, kedy boli tieto kusy nábytku hojne používané. 
Vystavené súseky sú výsledkom práce špecialistov a domácich remeselníkov. Patria k najstaršiemu typu nábytku, ktorý bol používaný v Karpatskej kotline. Všeobecne boli rozšírené do obdobia 14. storočia. Vyrábané boli šindľovou technikou, ktorá je podobná tesárskej technológii, ktorou sa stavali drevené domy. Naopak, stolárska technika bola síce známa už v období staroveku, ale v Karpatskej kotline nebola takmer vôbec používaná až do obdobia stredoveku. K jej rýchlemu rozšíreniu došlo až v 14. storočí, kedy bola v Augsburgu vynájdená píla.

Výstava, ktorú otvorili v Rožňave 20. marca 2014 a nesie názov TESÁRSKE A MAĽOVANÉ TRUHLICE PALÓCOV, pozýva svojich návštevníkov na cestovanie v čase. Ak porozumieme odkazu, ktorý tieto truhlice nesú, môžeme

dsc 0107dsc 0165dsc 0166nahliadnuť späť do dávnej minulosti. Tento odkaz je však šifrovaný. Je „písaný” na truhliciach našimi predkami a porozumieme mu len v prípade, ak spoznáme svet,  v ktorom títo ľudia prežili svoj každodenný život.

Výstava je doplnená zbierkami Baníckeho múzea v Rožňave. Inštalovaná je v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave na Námestí baníkov 25 a potrvá do 25. mája 2014. 

Martin Kováč

 

Čítať 1893 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:56

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!