piatok, 25 október 2013 18:06

V Gemersko-malohontskom múzeu predstavia tvorbu insitného maliara Pavla Cicku z Kovačice

Napísal(a) Mgr. Martina Mareková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

Tvorba insitných maliarov z Kovačice sa v Gemersko-malohontskom múzeu po minulé roky stretla s veľkým úspechom. V období 30. októbra 2013 – 31. januára 2014 múzeum predstaví tvorbu kovačického insitného maliara Pavla Cicku (nar. 1961). Výstavu slávnostné otvorí historička umenia Jarmila Čendičová z Kovačice. Všetky vystavené diela sú predajné.
Prvá výstava kovačického insitného umenia v Gemersko-malohontskom múzeu sa konala v roku 1990. Nadviazala sa spolupráca s Galériou insitného umenia v Kovačici, čím sa vytvorila tradícia organizovania výstav insitného umenia. Výstava Pavel Cicka – insitný maliar z Kovačice je v poradí už piatou výstavou.
Pavel Cicka sa narodil v roku 1961 v Kovačici. Jeho talent sa prejavil už na základnej škole, kde ilustroval žiacky časopis. Prvýkrát vystavoval v roku 1978 s mladými kovačickými maliarmi a odvtedy sa začal vážnejšie venovať maliarstvu. Prvú samostatnú výstavu mal v roku 1982 v Kruševci. Od roku 1986 je členom Galérie insitného umenia v Kovačici. Zúčastnil sa mnohých maliarskych táborov a vystavoval spoločne

s kovačickými umelcami, ale aj samostatne doma i v zahraničí. V súčasnosti žije a tvorí v Kovačici a jeho diela sú súčasťou zbierok múzeí a galérií po celom svete.
V jeho tvorbe dominujú pohľady na kovačický chotár, polia, vinohrady a ročné obdobia, ktoré dopĺňajú svojrázne postavičky znázornené pri práci alebo vo chvíľach oddychu. Medzi najobľúbenejšie patria výjavy z pobrežia rieky, rybolov, znázorňovanie jesenných poľných prác, vinohradníkov a dedinských muzikantov. Pre olejomaľby Pavla Cicku je charakteristický čistý a hýrivý kolorit. 

Tlačovú správu pripravila:

Mgr. Martina Mareková,

GMM

 

 

 

Čítať 3161 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:57

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!