pondelok, 22 september 2014 15:54

V Galérii Baníckeho múzea v Rožňave sa môžete pokochať krásou 500 až 600 ročných kachlíc

Napísal(a) Sylvia Holečková
Ohodnotiť túto položku
(0 hlasov)

rv kk 10arv gbm-11V rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva a Dní mesta Rožňava sa v Galérii Baníckeho múzea v Rožňave vo štvrtok 18. septembra 2014 slávnostne otvorila unikátna výstava Stredoslovenského múzea v Banskej Bystrici pod názvom Krása kachlíc. 
Po príhovore povereného riaditeľa rožňavského múzea Ing. Jána Hlobila prítomných pozdravili zástupkyňa riaditeľa SSM v Banskej Bystrici Dr. Elena Martincová a primátor mesta Rožňava Pavol Burdiga. Výstavu otvoril kurátor výstavy JUDr. Mgr. Martin Kvietok, archeológ SSM v Banskej Bystrici. Vernisáže sa zúčastnili aj kastelán Hradu Ľupča Mgr. Vladimír Homola, kolegovia z Hutníckeho múzea Železiarní Podbrezová, niekoľkí poslanci MZ v Rožňave a verejnosť. Slávnostnú atmosféru podujatia spestril kultúrny program v podobe flautového tria a hry na gitaru v podaní žiakov ZUŠ v Rožňave. 

rv gbm24rv gbm31Výstava Krása kachlíc prezentuje neskorogotické a renesančné kachlice,

ktoré sú ukážkou remeselníckej zručnosti vtedajších kachliarov. Na výstave je prezentovaných viac ako 120 týchto malých umeleckých diel so širokou paletou motívov, ktoré vypovedajú o nárokoch, potrebách a rôznych predstavách stredovekých ľudí. 

Kachlice tvorili súčasť kachľových pecí, ktoré boli nielen vykurovacím telesom interiérov, ale aj odrazom spoločenského postavenia svojho majiteľa, jeho majetku a prestíže. Kachľové pece boli často dominantným interiérovým prvkom umiestneným v najreprezentatívnejších priestoroch hradov, mestských radníc či meštianskych domov. 

rv gbm22rv gbm28Súčasťou výstavy sú sprievodné texty o dejinách kachliarskeho remesla

a trojrozmerný model stredovekej kachľovej pece.
Výstava Krása kachlíc, ktorá prezentuje zbierky 14 múzejných inštitúcií z celého Slovenska, je v Rožňave doplnená o ukážku kachlíc z 19. a 20. storočia zo súkromnej zbierky Eugena Adamca a o prezentáciu kachliarskeho remesla v podaní Norberta Czaka z Rožňavy.
Banícke múzeum v Rožňave pripravuje pre organizované skupiny v termíne od 29. septembra do 31. októbra 2014 zážitkovú formu prehliadky tejto zaujímavej a jedinečnej výstavy. 
V priestoroch Galérie Baníckeho múzea v Rožňave bude výstava Krása kachlíc sprístupnená do 31. októbra 2014.

Sylvia Holečková, Banícke múzeum v Rožňave,
zodpovedná za reprízu výstavy Krása kachlíc v Rožňave

 

picasa_albumid=6061896310870778289

 

Čítať 2205 krát Naposledy zmenené streda, 21 október 2015 10:57

Napíšte komentár

Presvedčte sa prosím, že ste vložili všetky požadované informácie označené hviezdičkou (*) . HTML kód nie je povolený.

Komentáre nesúvisiace s témou nebudú zverejnené!